Nápisy dia nebo vhodné pro děti zmizí z obalů potravin, podle státu jsou matoucí

České potraviny čeká revoluce ve značení. Ministerstvo zemědělství chce zakázat například označení "dia". V regálech by už také nemělo být tolik potravin s nálepkou "vhodné pro děti". Podle resortu totiž nápisy zákazníky matou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování (ilustrační foto)

Nakupování (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Ministerstvo chce dále omezit například potraviny se zdrobnělými názvy - jako je třeba Poličánek. Ty totiž nesplňují přesné složení, které je stanovené vyhláškou.

Změna by se měla dotknout i potravin, které jsou označené domácí, čerstvé nebo třeba přírodní. Výrobci totiž často používají názvy nesprávně a matou tak zákazníky.

Nálepku čerstvosti může mít třeba máslo, které má trvanlivost jen dvacet dnů od data výroby. Na druhé straně třeba čerstvé mléko je jen takové, které bylo tepelně ošetřeno pasterací, ostatní mléčné výrobky jsou zase čerstvé jen v případě, pokud tepelně ošetřené nebyly.

Stát zpřísní označení potravin, česká vlajka bude jen na výrobcích z českých surovin

Číst článek

Novela vyhlášky o označování potravin by měla začít platit v průběhu příštího roku. Neznamená to ale, že si zákazníci takové výrobky do nákupních košíků nedají.

Z obalů by názvy měly zmizet jen u takového zboží, kde k tomu není přesně vymezený důvod. Výrobci tedy mohou značení použít v případě, kdy u výrobku budou doplněné informace, proč je potravina zařazena jako vhodná pro děti nebo je domácí.

'Babiččin' nebo 'tradiční' zůstává

Používání názvů jako "tradiční" nebo "babiččin" stát zatím nijak nereguluje a toho výrobci využívají.

Lepší orientaci v nabídce potravin by mělo zákazníkům zajistit například logo s národní vlajkou a nápisem česká potravina. Pokud tedy výrobce bude chtít logo použít, musí jeho zboží mít přesný podíl surovin, který je daný zákonem. Za porušení povinnosti může padnout až desetimilionová pokuta.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme