Napjatá debata o německém státním rozpočtu

V německém spolkovém sněmu probíhá tento týden vzrušená debata o podobě budoucího státního rozpočtu. Vláda tvrdí, že návrh je nezbytný, aby nebyl ohrožen růst ekonomiky v příštím roce; opozice v tom vidí nekoncepčnost a asociální chování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské peníze

Evropské peníze | Foto: Jan Rosenauer

Impuls k výpadům dala opozici sama vláda tím, že svou většinou v 1. komoře parlamentu schválila zvýšení státního dluhu o více než 29,3 miliardy euro na rekordních 43,5 miliardy.

Místopředseda frakce stran Unie Friedrich Merz oslovil proto ministra financí: "Pane Eichele, to co děláte, opakuji, to co děláte je z pohledu budoucích generací ta nejasociálnější politika, jaká se kdy v Německu prováděla."

17,5 miliardy to je blokační díra, namítá ministr Eichel; právě tuto částku bude muset státní rozpočet vyčlenit na dotace, jejichž redukci zablokovala 2.komora parlamentu, kde vládne pro změnu opozice.

Také v příštím roce plánuje ministr financí Hans Eichel další zadlužování státu, a to o 22 miliard, investice v porovnání s tím mají být jen nepatrně vyšší. Vzhledem k letošnímu hospodaření pohrozila proto opozice už žalobou u Ústavního soudu, protože schodek rozpočtu podle základního zákona země nesmí být vyšší než investované prostředky.

Šéfka pravicové opozice Angela Merkelová to shrnuje takto: "Jde o desinvestici, přesně opak toho, co je potřeba." Merkelová obvinila také vládu, že je pouhým hlídačem, že nenabízí zemi žádnou perspektivu. Její bavorský kolega z CSU, Michael Glos pak diskusi o státním rozpočtu dále rozšířil, když politice vláda přičetl zaostávání Německa v mezinárodní konkurenci. "V průmyslu, základu naší ekonomiky, denně ztrácíme stovky pracovních míst. Ta totiž němečtí podnikatelé stěhují do zemí s nižšími náklady a daněmi." Podle Glose bude situace ještě zhorší, až vstoupí do EU také Turecko.

Kancléř Schröder s těmi výtkami pochopitelně nesouhlasí a vidí situaci takto: "Byli jsme to přece my, jako první, kdo přišel s reformním programem Agenda 2010." Kancléř dále varoval před novým zastrašováním občanů, podobně jako při posledním rozšíření EU.

Německá vláda vyhlásila přechodná období na podkladě obav zejména Bavorska z příchodu zahraniční pracovní síly. Tyto obavy se ukázaly jako falešné.

O tureckém členství v unii a jeho významu pro Německo, kancléř řekl jasně: "Turecko je faktorem stability na hranicích neklidného regionu. Aby to tak zůstalo a aby Turecko mělo perspektivu, to je také v zájmu Německa."

David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme