Náplast na cukrovku, viagra pro ženy. V Česku se objevují e-shopy s padělanými a nebezpečnými léky

Náplast na chodidla, která vyléčí cukrovku, nebo třeba kapky ze smůly a kůry modřínů, jež vyléčí vysoký krevní tlak. Právě takové přípravky nabízejí někteří obchodníci na svých webových stránkách na internetu. Většinou ale jde o neschválené, padělané a nelegální léky. Státní ústav pro kontrolu léčiv teď před takovými obchodníky varuje a připravil internetové stránky, kde bude zveřejňovat konkrétní e-shopy a přípravky. Pokutovat prodejce totiž většinou nemůže.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čistírny odpadních vod paracetamol nedokážou zcela odbourat (ilustrační foto)

Čistírny odpadních vod paracetamol nedokážou zcela odbourat (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain | Zdroj: Pixabay

Léky na snížení vysokého krevního tlaku ve slevě za necelou tisícovku, náplasti, které zbaví spotřebitele cukrovky tím, že si je přilepí na chodidlo, v akci za skoro devět stovek. Navíc doporučení lékařů a recenze spokojených uživatelů. Právě tak vypadají podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nebezpečné e-shopy, které nabízejí padělané a nelegální léčivé přípravky nebo léky. Varování před nimi najdou nově Češi na webových stránkách nebezpecneleky.cz.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku se stále častěji objevují e-shopy s padělanými a nebezpečnými léčivy. Více si poslechněte v reportáži Barbory Kladivové.

Podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeňka Blahuty jde o tzv. šmejdy. „Zajímavé je, že se jedná o poměrně nový fenomén, kdy jsou nabízeny prostřednictvím internetové sítě z praktiky takzvaných šmejdů, které znají čeští občané. To znamená, že tam vystupuje nějaký akademický funkcionář, nějaký lékař, popřípadě zázračně vyléčený pacient, jejichž identita samozřejmě není pravá," řekl Radiožurnálu Blahuta.

Trans-tuky v jídle ročně zabijí čtyři miliony lidí. Zdravotní ústav proto chce kontrolovat výrobce

Číst článek

V nabídce e-shopů, které už Státní ústav pro kontrolu léčiv prověřoval, tak najdou spotřebitelé třeba i thajské přípravky proti parazitům. Jenže ty jsou podle SÚKLu nelegální. Léčivé přípravky ze třetích zemí se totiž nesmí do Česka dovážet. Jedním z takových e-shopů je shop.thajskýraj.com. V nabídce má třeba opičí mast nebo tablety proti tasemnici. Podle zaměstnance e-shopu jsou ale léčiva v pořádku a lidé je kupují kvůli tomu, že jsou na tuzemském trhu nedostupné.

„Ty jsou z Thajska. My je nedovážíme, to se posílá přímo," odpověděl muž na zákaznické lince. Na otázku, jestli jsou léky registrované v České republice, odpověděl: „Když je sem nedovážíme, tak pochybuji. Jsou normálně registrované, ale ne v České republice."

Většina firem nesídlí v Evropské unii

Jenže léky neregistrované v Česku se u nás nesmí používat ani nabízet, a to pod pokutou 20 milionů korun. Další e-shop, Europe Pharm nabízí třeba viagru pro ženy za skoro 5300 korun. Účinky má mít téměř stejné jako ta pro muže. Zákaznický servis této e-lekárny jsme tak vyzkoušeli i my.

Čeští vědci přišli na způsob, jak vyrobit účinnější antibiotika. Mohla by léčit i malárii

Číst článek

Český rozhlas se pokusil kontaktovat všech devět internetových obchodníků, před kterými SÚKL varuje. Většina z nich neodpověděla ani na e-maily, některé e-shopy nemají kontaktní údaje vůbec.

Většinou navíc sídlí mimo země Evropské unie, v Panamě, Spojených státech nebo Thajsku. A tam pravomoci Státního ústavu pro kontrolu léčiv nedosahují. Ústavu si navíc na doplňky stravy nebo léčivé přípravky, kterým jsou mnohdy přisuzovány až zázračné účinky, stěžovali sami spotřebitelé.

„Proto jsme se rozhodli k velice nestandardnímu kroku, který spočívá v tom, že budeme tyto nabídky, jejich webové umístění budeme zveřejňovat a spotřebitele před nimi varovat," dodal Blahuta.

Cesta, jak se vyhnout padělaným, nelegálním a navíc často předraženým lékům, je přitom jednoduchá. Stačí nakupovat jen v e-shopech, které vedou kamenné lékárny.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme