Náprava škod způsobených sovětskou armádou v Česku bude stát miliardy

Škody na životním prostředí, které v minulosti způsobila sovětská armáda, budeme napravovat ještě sedm let a zaplatíme za ně miliardy korun. Další peníze vydává armáda. Nejdražší je sanace ekologických škod u majetku, který stát prodává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolana Neratovice

Spolana Neratovice | Foto: Spolana Neratovice

Za nápravu ekologických škod u privatizovaných podniků už Fond národního majetku zaplatil 25 miliard korun. Teď například peníze proudí do neratovické Spolany. "Rozběhla se sanace takzvaných dioxinových baráků. To jsou dvě budovy, kde došlo v šedesátých letech k havárii a k velkému úniku dioxinů. Před řádově dny se rozběhla podobně velká sanace skládky starých železitých kalů v pardubické Syntézii," vysvětlil Jakub Kašpar z ministerstva životního prostředí.

Stát dosud uzavřel celkem 280 smluv na sanaci ekologických škod u privatizovaného majetku. To, zda zátěž odstraní stát nebo nový majitel, záleží na smlouvě. Často garance přijímá stát. Podle analytika Tibora Bokora proto, že přesně určit cenu sanace je těžké: "Pravidla o tom, jak bude vysoký náklad na likvidaci ekologické zátěže, vlastně stanovuje stát a ta se můžou do budoucna změnit."

Například sanace dioxinů ve Spolaně bude stát tři miliardy korun. Hnutí Greenpeace se nelíbí, že tato zakázka byla udělena bez výběrového řízení. Ekologové žádají zprůhlednění průběhu všech sanací.

Sanaci ekologických škod nyní hradí Fond národního majetku z výnosů privatizace. Po zániku fondu agenda přejde na ministerstvo financí.

Blanka Černá, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme