Nařízení o mzdách řidičů autobusů se měnit nebude, náklady uhradí kraje, otočil Babiš

Náklady na mzdy řidičů autobusů uhradí ze svých rozpočtů kraje. Premiér Andrej Babiš z ANO se na tom v pátek dohodl ve Strakově akademii s předsedkyní Asociací krajů Janou Vildumetzovou z hnutí ANO a šéfem Odborového svazu dopravy Lubošem Pomajbíkem. Předseda vlády přitom po čtvrtečním setkání s hejtmany mluvil o tom, že chce vládní nařízení zrušit.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus Karosa

Náklady na mzdy řidičů podle Babiše uhradí z rozpočtů kraje. Ilustrační foto. | Foto: Petr Hejna, Archiv DPP

„Domluvili jsme se, že to navyšování mezd zaplatí kraje a na druhé straně vláda bude hledat peníze na opravu silnic. Taky jsme se domluvili, že nadále budeme hledat nějakým způsobem, aby tahle profese byla ještě víc oceněna a podporována,“ řekl Babiš.

Ve čtvrtek přitom předseda vlády po jednání s hejtmany mluvil o tom, že chce vládní nařízení zrušit. Považuje totiž za nesmyslné, aby premiér určoval mzdy řidičů soukromých přepravců. Vládní krok navíc označil za předvolební akci svého předchůdce.

Sobotkův kabinet po protestech řidičů rozhodl v říjnu 2016, že od ledna nadcházejícího roku stoupnou minimální mzdy řidičů autobusů zhruba o třetinu ze 71,60 Kč na hodinu na 98,10 Kč.

Babiš kritizuje nařízení o minimálních mzdách pro řidiče autobusů, chce ho zrušit

Číst článek

Zvýšily se i další příplatky. Kraje, které veřejnou dopravu objednávají a potřebné linky dotují, pak měly problémy s finančním pokrytím růstu mezd a tím, jak peníze k řidičům dostat. Nakonec loni v červenci vláda schválila příspěvek zhruba 394 milionů prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury.

Řidiči linkových autobusů proti nízkým mzdám protestovali od října 2015. Šoféři si stěžovali, že kraje objednávají dopravu jen na základě ceny a autobusové firmy pak šetří zejména na mzdách.

V červnu 2016 odbory kvůli nízkým platům řidičů odsouhlasily přípravu stávky, a v říjnu téhož roku vláda zvýšení mezd řidičů schválila. Kvůli neplnění podmínek uspořádali řidiči autobusů začátkem dubna 2017 v pěti krajích jednodenní stávku.

Vojtěch Koval, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme