Nařízení o podpoře pro obnovitelné zdroje je podle ERÚ neplatné. Neschválila ji Evropská komise

Nařízení vlády o podpoře obnovitelných zdrojů energie na rok 2016 je podle šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové neplatné. Tvrdí, že Evropská komise musí vydat souhlas s vyplacením peněz. Vitásková to dnes řekla poslancům. Vláda může podle komise nařídit jen podporu, která už existuje. To ale podle ní tento případ není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely na pardubickém aquacentru

Solární panely na pardubickém aquacentru | Foto: Drahomíra Bačkorová

Bez notifikace Evropské komise lze podle mluvčího úřadu Jiřího Chvojky podporu vyplatit jen v případě, že je podpora považována za existující, to podle komise však u žádného případu neplatí. Podpora má dosáhnout výše až 42 miliard korun.

Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková se od loňského podzimu přela s ministrem průmyslu Janem Mládkem z ČSSD i částí odborné veřejnosti kvůli rozhodnutí ERÚ, že většině obnovitelných zdrojů v ČR podpora vyplacena nebude.

Požadovala notifikaci, tedy souhlas Evropské komise, že je podpora vydávána oprávněně. Většina producentů v ČR ji však dlouhodobě nemá.

Notifikaci by podle dřívějšího Mládkova vyjádření měla být udělena zřejmě mezi únorem a dubnem. Nakonec vláda před Vánocemi schválila nařízení o podpoře elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů a ERÚ koncem roku za nepřítomnosti Vitáskové podporu vypsal.

Státní zástupce podal obžalobu na předsedkyni ERÚ Vitáskovou

Číst článek

Podle Chvojky je však v důsledku informací od Evropské komise nařízení neplatné a navazující cenové rozhodnutí "prázdné", protože žádný zdroj nepatří pod režim existující podpory.

„Cenové rozhodnutí, které vydal úřad na konci loňského roku, je v podstatě prázdný seznam, protože žádný obnovitelný zdroj v České republice nespadá pod režim existující podpory. To znamená, že není komu vyplácet peníze, protože všechny ostatní zdroje potřebují nejdříve notifikaci,“ vysvětlil Chvojka.

„Evropská komise podporu zčásti ani vcelku nepovažuje za existující, tedy projednává ji jako novou podporu. V takovém případě musí být nejdříve notifikace z Bruselu, než se začnou vydávat peníze," řekl Chvojka.

V důsledku toho je podle názoru úřadu nařízení vlády z 21. prosince neplatné.

Chvojka ale již předtím o pracovní verzi nařízení prohlásil, že je podle úřadu protiústavní a ERÚ se po případném přijetí dokumentu vládou obrátí na Evropskou komisi. Navazující cenové rozhodnutí na výplatu podpory podepsal Energetický regulační úřad 29. prosince.

ČTK, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme