Národní cenu kvality letos získalo 37 organizací ze soukromé i veřejné sféry

Starost o zaměstnance nebo třeba znalost znakové řeči u úředníků může některým podnikům přinést cenu kvality. Letos si ji odneslo 37 organizací ze soukromé sféry i veřejného sektoru. Mezi nimi třeba Útvar odhalování korupce a finanční kriminality.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto)

Městský úřad, úředník, (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Útvar odhalování korupce a finanční kriminality si cenu stejně jako ostatní oceněné firmy obecně zasloužil tím, že využívá mezinárodní model manažerského vedení společnosti. Ten dokáže hodnotit všechny stránky činnosti podniku od úplných základů a upozorňuje i na sebemenší nedostatky, proto firma roste a prosperuje.

Ředitel útvaru Milan Komárek ale zmiňuje třeba také starost o zaměstnance. „Samozřejmě naším produktem jsou nějaké kauzy, ale pořád organizace pracuje s nějakými zaměstnanci, pečuje o jejich odborný růst,“ vysvětluje a dodává:

„Zabývá se tím, jakým způsobem jsou ti lidé vybavení, jestli máme dostatečné technologie, dostatečně zajištěný informační tok. To jsou všechno oblasti, které přispívají k tomu konečnému výsledku. Jsou daleko širší než činnost na jedné konkrétní kauze. A to jsou ty oblasti, které se tam hodnotily.“

Úředníci se naučili znakovou řeč

Cenu si také odnesla také některá města. Třeba město Hranice se v soutěži Národní cena kvality stalo excelentní organizací díky tomu, že zlepšuje služby pro občany. Podobně je na tom i Chomutov, jehož magistrát se zaměřuje na snižování byrokracie a lepší život pro obyvatele města.

Úředníci se třeba museli naučit znakovou řeč. „Já jsem přesvědčen, že jsme si to zasloužili tím, jaký je náš přístup ke klientům,“ říká primátor Chomutova Jan Mareš a doplňuje:

„Nejen k občanům, ale i zástupcům podniků. Je to odraz toho, jak se k nám chovají klienti. Dávají nám impuls k tomu, abychom byli lepší a hledali jsme ty cesty, jako třeba bezbariérovost znakovou řečí, která se setkala s velmi kladnou odezvou.“

Oceňuje se dlouhodobá práce

Ceny v Česku od roku 2009 z pověření vlády uděluje Sdružení pro oceňování kvality. Díky manažerskému modelu, který firmy přijaly, tvoří své vlastní hodnocení a na jeho základě do firmy přijdou vše prozkoumat nezávislí porotci.

Dostat se k nejvyšší ceně ale trvá dlouho. „Je to určitě běh na dlouhou trať. Není to záležitost, kde by se třeba v červenci rozhodli a v listopadu si šli pro cenu, to určitě ne,“ tvrdí předseda sdružení Vladimír Straka a uzavírá:

„My ten model máme rozškatulkován do několika stupňů. Je možné se přihlásit do základního modelu Start, pak je vyšší úroveň Start plus a nejvyšší úroveň je model Excellence.“ Národní ceny kvality se rozdávají ve více než 80 zemích světa.

Klára Bílá, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme