Národní cenu kvality získali výrobce čerpadel a producent výfuků

Rada kvality ČR udělila večer ve Španělském sále Pražského hradu prestižní národní ceny za kvalitu. Titul Excelentní firma letos získaly dva podniky, výrobce čerpadel Grundfos a producent výfukových systémů pro auta Sejong Czech. Ocenění je pro soukromé společnosti, firmy i státní úřady velkým uznáním.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba. Ilustrační foto

Výroba. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Ocenění Excelentní organizace dostal Krajský úřad kraje Vysočina. Titul Perspektivní firma pak patří poradenské společnosti DC Vision a jako Společensky odpovědná firma byla oceněna ČSAD Logistik Ostrava - nákladní divize.

Národní cena kvality se uděluje dlouhá desetiletí na celém světě a firmy nebo instituce, které ji získají, si upevňují svou pozici v tom kterém oboru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Udělování národních cen za kvalitu sledovala na Pražském hradě redaktorka Radiožurnálu Květa Morvacová.

Poprvé byla udělena už před 61 lety v Japonsku, od roku 1987 se uděluje také ve Spojených státech, v Evropě pak od roku 1989.

Smyslem soutěže je kromě motivace firem a institucí pracovat co nejefektivněji, přinášet do Česka moderní manažerské postupy, které se už v zahraničí osvědčily a můžou pomoci firmám zlepšit konkurenceschopnost na českých i zahraničních trzích.

Konkrétně jde o model optimálního vedení firmy, který vyvinuly na přelomu 80. a 90. let přední evropské společnosti. V Evropě ho využívá 60 procent firem, v Česku zatím minimum.

Udělování ceny má několik kritérii. Firmy, společnosti a úřady se hodnotí například podle toho, jak jsou kvalitně vedené, jaké mají výsledky, jaké mají cíle. Součástí hodnocení je také spokojenost zaměstnanců nebo vztah soutěžících k životnímu prostředí.

Květa Moravcová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme