Národní ekonomická rada vlády pomůže s protikrizovým plánem

Vláda kvůli hospodářské krizi chystá opatření na podporu zaměstnanosti i investice, například do výzkumu a vzdělání nebo infrastruktury. Zároveň například chce usnadnit přístup firem k penězům. Po nedělním, šestihodinovém jednání Národní ekonomické rady vlády s ekonomickými ministry to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Všechna opatření by měla tvořit ucelený Národní protikrizový plán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

T. Sedláček, J. Schwarz, M. Mejstřík a  V. Dlouhý

T. Sedláček, J. Schwarz, M. Mejstřík a V. Dlouhý | Zdroj: ČTK

Národní ekonomická rada vlády, která má deset členů, v neděli přednesla ministrům své návrhy na řešení krize. Podle premiéra Mirka Topolánka obsahovaly na 250 různých opatření, o kterých se bude dále jednat. Vláda podpoří zaměstnanost i investice, například do výzkumu a vzdělání nebo infrastruktury.

Všechna opatření by měla utvořit ucelený Národní protikrizový plán. Po dnešním šestihodinovém jednání Národní ekonomické rady vlády s ekonomickými ministry to řekl premiér Mirek Topolánek: "My jsme diskutovali fakticky 25 opatření, která byla strukturována velmi přesně."

Na základě těchto jednání pak vláda představí svůj plán boje s krizí. Plán zahrne kroky jak na příjmové, tak na výdajové stránce státního rozpočtu. Podle premiéra Topolánka budou součástí plánu legislativní i exekutivní nástroje.

Ministři a jejich poradci budou při jeho tvorbě pracovat se dvěma scénáři - růstem i poklesem ekonomiky. Ministr financí Kalousek v České televizi řekl, že letos očekává růst hospodářství o 1,4 procenta.

Opatření proti světové hospodářské krizi představila v neděli také ČSSD. Chce zavést například třicetiprocentní daň ze superhrubé mzdy pro lidi, kteří vydělávají více než 1,2 milionu korun ročně. Dále hodlá zvýšit základní slevu na dani o 3 600 korun ročně nebo letos jednorázově vyplatit 13. důchod starobním i invalidním důchodcům.

Na důchody chce ČSSD vzít část peněz státu z loňské dividendy ČEZ. Strana také například požaduje zvýšení podpory v nezaměstnanosti a rozložení plánu deregulace nájemného do delšího časového období. Oznámil to stínový ministr a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ministr financí Miroslav Kalousek to ale odmítá s tím, že stát má omezené možnosti i prostředky, které může použít, aby neohrozil stabilitu veřejných financí. Podle něj by je měl věnovat hlavně na podporu zaměstnanosti.

Členy NERV jsou poradce americké investiční banky Goldman Sachs Vladimír Dlouhý, prezident Sdružení automobilového průmyslu a generální ředitel společnosti Volkswagen Group v Rusku Martin Jahn, prezident České bankovní asociace a generální ředitel UniCredit Bank Czech Republic Jiří Kunert, ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd UK a šéf poradenské společnosti EEIP Michal Mejstřík, prezident Asociace penzijních fondů a bývalý ministr financí Jiří Rusnok, hlavní makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček, děkan Národohospodářské fakulty VŠE a předseda akademické rady Liberálního institutu Jiří Schwarz, vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jiří Weigl, ekonomický konzultant Miroslav Zámečník a ekonom a ekonomický publicista Pavel Kohout.

Ladislav Holomčík, Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme