Národní podpora pro zemědělce by mohla být vyšší

Stát možná dorovná přímé platby zemědělcům v příštím roce až o 5 miliard korun. Dosud ministerstvo zemědělství počítalo, že farmářům pošle jen 2 miliardy nad rámec evropských dotací. Podle ministra zemědělství Jakuba Šebesty chce resort další peníze získat mzdovými úsporami, snížením nákladů nebo formou úvěru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Strniště

Strniště | Foto: Fotobanka stock.xchng

"Šetříme na mzdových prostředcích. Chceme ušetřit asi deset procent, což představuje přibližně 700 tabulkových míst. Zároveň jsme maximálně zkrátili peníze na funkční úkoly. V budově ministerstva jsme tak našli miliardu korun, kterou chceme použít na příští rok," uvedl Šebesta.

Zemědělci ale požadují plné dorovnání plateb na sedm miliard korun, jako tomu bylo loni. "Za současné situace, kdy výrazným způsobem klesají tržby, letos bude asi o 20 miliard méně na příjmech z prodeje hlavních tržních zemědělských komodit, chceme zachovat letošní rozpočet," vysvětluje šéf Agrární komory Jan Veleba.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dorovnání národních plateb zemědělcům mluvil v Radiofóru ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Původní návrh rozpočtu přitom předpokládal, že nedostanou na dorovnání ani korunu. Podle agrárního analytika Petra Havla tak poslední návrh rozpočtu vyznívá pro farmáře víc než dobře:

"Já si myslím, že to, co bylo představeno jako rozpočet na podporu zemědělství v příštím roce, je velmi slušný výsledek za situace, kdy se všude šetří. Skoro nikdy v historii neměli zemědělci bianco šek na plné dorovnání přímých plateb."

Čeští zemědělci dostávají dva druhy podpory: od Evropské unie a od českého státu. Z Bruselu mají peníze zaručené, stát ale musí šetřit a podporu na příští rok chtěl omezit. Počítal proto s podporou ve výši necelých dvou miliardami, což je o víc než pět miliard korun méně než loni. To ale zemědělci považují za likvidační.

Tomáš Medek, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme