Předčasné, nadměrné a neopodstatněné, říká o schodku 500 miliard Národní rozpočtová rada

Národní rozpočtová rada považuje zvýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun za předčasné, nadměrné a neopodstatněné. Podle ní by bylo lepší vzhledem k nejistotě ohledně budoucího ekonomického vývoje vyčkat na předběžné údaje o vývoji ekonomiky za druhé čtvrtletí a další předstihové ukazatele pro druhou polovinu roku. Tato data přitom budou k dispozici už na přelomu července a srpna. Vyplývá to z dnes zveřejněného stanoviska rady.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně financí Alena Schillerová za ANO informovala o loňském rozpočtu

Zvýšení schodku rozpočtu už potřetí od propuknutí pandemie schválila v pondělí vláda. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

Vláda schválila zvýšení schodku rozpočtu už potřetí od propuknutí pandemie, a to z dříve schválených 300 miliard Kč na 500 miliard korun, v pondělí. Sněmovna by měla návrh projednat 16. června. Před pandemií šíření koronaviru byl schodek rozpočtu pro letošní rok naplánován na 40 miliard korun. Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

Pro 500miliardový deficit není důvod. Propad příjmů není tak výrazný, tvrdí ekonom Táborský

Číst článek

„Lze sice akceptovat argument, že by výkon ekonomiky letos mohl být natolik slabý, že skutečně dojde k vyššímu než dosud plánovanému propadu příjmů státního rozpočtu. Samotná změna očekávaných příjmů by však znamenala zvýšení deficitu státního rozpočtu pouze o 63 miliard korun, nikoli o celých 200 miliard korun,“ uvedla rada. Zbývající část, zhruba 137 miliard korun, plánuje vláda použít jako rozpočtovou rezervu bez konkrétního vymezení účelu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pondělí uvedla, že po poslední novele zákona o státním rozpočtu bylo v rezervě 78,8 miliardy korun a nyní je v ní aktuálně 100 milionů korun. Z rezervy vláda vyplácí podpůrné programy i například nákupy materiálu a ochranných prostředků. Financovat těmito penězi chce také ale dotační tituly pro kraje a obce nebo opravy silnic druhé a třetí třídy nebo zvýšení investic Státního fondu dopravní infrastruktury.

Deficit rozpočtu postupně bobtná. ,Zásadní je rychlá pomoc postiženým,‘ říká ekonomka Horská

Číst článek

Rada dále považuje za žádoucí, aby byl při žádosti o navýšení výdajů specifikován jejich účel včetně rámcových analýz dopadů do ekonomiky. „Uvolnění takto vysoké částky bez uvedení konkrétního využití snižuje transparentnost veřejných výdajů a omezuje parlamentní kontrolu,“ uvedla.

Dále by podle rady bylo vhodné provést analýzu již zavedených stabilizačních opatření z hlediska jejich efektivnosti, neboť některé již přijaté nástroje mohou naopak brzdit oživování ekonomiky. Například jde o prodlužování ošetřovného i v době, kdy už je většinou možné umístit děti do školských zařízení.

„Rozvíjet a prodlužovat by se pak měla pouze ta opatření, u kterých bude prokázána jejich účinnost a efektivita z hlediska stabilizace ekonomických subjektů zasažených koronavirovou krizí,“ dodala rada.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme