Národohospodáři čekají na čísla o vývoji české ekonomiky

Česká ekonomika loni meziročně propadla o 4,3 procenta. Vyplývá to alespoň z výsledků předběžného šetření, které Český statistický úřad zveřejnil na počátku února.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Truhlářská výroba

Truhlářská výroba | Foto: Jiří Hošek

Podle nich se pak v samotném čtvrtém čtvrtletí hrubý domácí produkt Česka meziměsíčně snížil o 0,6 procenta, což by byl výsledek o bezmála 1,5 procenta horší, než trh očekával.

Přehrát

00:00 / 00:00

Meziroční vývoj české ekonomiky i její výhledy komentoval ve Světě o deváté ekonom Josef Kotrba

Potvrzení a nebo korekce těchto čísel jsme se měli dočkat dopoledne, statistický úřad nicméně oznámil, že musí zapracovat dodatečně získané informace a zveřejnění konečného výsledku tak odsouvá.

Vedoucího partner finančního poradenství pro Česko a Slovensko ve společnosti Deloitte Josef Kotrba označil posunutí oznámení za neobvyklé. "Souvisí to zřejmě s určitým překvapením, které jsme zaznamenali u předběžného údaje, poklesu o 0,6 - ten totiž mezi evropskými ekonomikami vyčníval, a to negativním způsobem."

Z předběžného odhadu vývoje ekonomiky vyplývá, že zatímco průmysl na konci roku začal oživovat, služby, zejména maloobchod, ztrácely. Problém označil Kotrba i za psychologický. "Záleží na tom, kdy se lidé přestanou obávat z budoucnosti a budou se chovat předvídatelněji."

Podle Kotrby je prakticky nemyslitelné, aby se ekonomika dostala do vyšších temp růstu pouze na základě zahraniční poptávky po průmyslových výrobcích. "Nicméně, pozitivní vývoj poptávky po průmyslové výrobě s sebou dříve nebo později ostatní segmenty strhne."

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme