Narovnání českých penzí vzbudilo zájem na Slovensku

Někteří slovenští důchodci by mohli dostat přidáno na úroveň českých penzí. Kritéria pro zvýšení důchodu ale nejsou jasná. Slovenské úřady zatím v případu dorovnání důchodů s Českou republikou vyčkávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci

Důchodci | Foto: stock exchange

Kauzu ve středu otevřely Lidové noviny. Podle deníku hrozí, že Česká republika bude muset slovenským důchodcům dorovnat penze ve výši desítek miliard korun ročně. Otevřel k tomu cestu výrok Soudního dvora Evropské unie. Ten Česku vzkázal, že by mělo dorovnávat důchody všem občanům EU, kteří kdysi v Československu pracovali.

Výrok se v praxi vztahuje hlavně na slovenské důchodce. Ve slovenských médiích také zazněly názory, že teď bude moci o dorovnání důchodu na českou úroveň požádat každý slovenský penzista.

Slovenské ministerstvo sociálních věcí zatím čeká na oficiální podnět z Prahy, aby mohlo o důchodech začít jednat. Podle slovenského resortu ale nebudou počty důchodců nárokujících si český důchod extrémně vysoké.

Týkat by se to mělo lidí, kteří pracovali jak v české, tak ve slovenské části státu, berou část důchodu podle českých a část podle slovenských výpočtů. Pokud souběh česko-slovenského důchodu dává nižší částku než ryze český důchod, na který by měli nárok, mohou o dorovnání požádat.

Vojtěch Berger, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme