Nárůst nezaměstnanosti s koncem šrotovného v Německu prý nehrozí

Šrotovné v Německu po osmi měsících končí. Prostředky určené na tento program totiž došly. Finanční podpora byla součástí lednového balíčku na rozhýbání ekonomiky v krizi. V Německu ji čerpaly téměř dva miliony lidí. S koncem šrotovného teď ale přibývají obavy zaměstnanců automobilek, zda nepřijdou o práci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vrakoviště

vrakoviště | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Jak tedy šrotovné posílilo upadající německou ekonomiku? Naplní se nejčernější odhady, že by po jeho ukončení mohly o práci přijít desítky tisíc lidí? Na to odpovídal v odpoledním Radiožurnálu Jaroslav Šonka z berlínské Evropské akademie.

Podle Šonky zaměstnanci automobilek důvod k obavám nemají. "Zatím to vypadá zcela obráceně. Německá ekonomika totiž celkem neočekávaně začala opět růst a Svaz německého automobilového průmyslu vidí všechny věci velmi optimisticky," tvrdí Šonka.

Šrotovné bylo podle něj pozitivní v tom, že automobilový průmysl neměl letos takový propad, jako hrozil. "Vláda ale o pokračování šrotovného už neuvažuje, protože doufá, že hospodářský růst, který se pomalu obnovuje, bude schopen nastartovat a rozjet i produkci automobilů," vysvětlil Šonka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Šonka z berlínské Evropské akademie o konci šrotovného v Německu

V Německu se podle Šonky také neobjevily případy, že by někteří zákazníci nezvládali splácet leasing nových vozů a museli se jich opět zbavovat.

"Německo takové problémy nemá, Němci většinou umí dobře počítat. Objevily se ale podvody - některé vozy, které měly být sešrotovány, místo toho skončily v bazarech v Německu nebo v sousedních zemích," uzavřel Šonka.

Německo: Záměr vlády navýšit šrotovné vyvolal smíšené reakce
Výrobci automobilů hlásí oživení, prodej podpořilo šrotovné
Německo: Smíšené reakce vyvolal záměr vlády navýšit šrotovné

Lubica Bergmanová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme