Prodeje léků za loňský rok vzrostly. Zájem byl o volně prodejné léky, lidé také nakupovali víc na internetu

Prodeje léků na předpis v českých lékárnách a nemocnicích loni činily 71 miliard korun, což je meziroční nárůst o sedm procent. Rostl také zájem o volně prodejné léky a produkty pro zdravotní péči. Výrazné zvýšení tržeb zaznamenaly internetové lékárny, které navýšily prodeje o 54 procent na 3,2 miliardy korun. Vyplývá to z dat analytické společnosti IQVIA. Trh podle ní ovlivnila pandemie koronaviru.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V lékárně

U některých volně prodejných produktů podle Šlégla krátkodobě poptávka vzrostla i o stovky procent | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Mezi nejprodávanější výrobky z volně prodejných léků se podle IQVIA řadily vitamíny, minerály a nutriční suplementy, které dosáhly celkových prodejů 3,5 miliardy korun a roční nárůst u nich činil 41 procent.

Po čtyřech dnech propuštění z nemocnice. Izraelský lék proti covidu-19 prošel první fází klinické studie

Číst článek

Naopak tradičně silná kategorie léků na nachlazení, kašel a respirační potíže i přes počáteční zvýšený zájem v prvním čtvrtletí, kdy se lidé chtěli těmito produkty předzásobit, v meziročním srovnání klesla o 11 procent a činila 3,5 miliardy korun, uvedla IQVIA. Na 3,5 miliardy korun dosáhly i prodeje ve třetí velké kategorii léků na bolest, které podle IQVIA meziročně vzrostly o osm procent.

„Český farmaceutický trh v roce 2020 prošel velmi turbulentním vývojem vzhledem k důsledkům pandemie covid-19, jež měla na trh s léky největší dopad ve druhém a čtvrtém čtvrtletí. Ve druhém kvartálu jsme pozorovali efekt předzásobení volně prodejnými léky a díky tomu také rekordní prodeje,“ řekl generální ředitel IQVIA pro Českou republiku a Slovensko Martin Šlégl.

Dopady opatření

U některých volně prodejných produktů podle Šlégla krátkodobě poptávka vzrostla i o stovky procent.

„Nicméně poté přišlo výrazné ochlazení prodejů v tomto segmentu, kdy protipandemická opatření měla dopad například i na poptávku po přípravcích na kašel a nachlazení,“ uvedl Šlégl. Podobný vývoj podle něj měly také prodeje léků na předpis.

„S tím rozdílem, že krátkodobý propad byl způsoben oddálením návštěvy lékaře či její úplné zrušení během první vlny pandemie. S nástupem druhé vlny mělo podobný vývoj čtvrté čtvrtletí, ale již s menšími propady prodejů," dodal.

Nárůst telemedicíny

Specialista na inovace IQVIA Ondřej Sýkora doplnil, že během pandemie došlo ke značnému nárůstu využívání telemedicíny a zvýšení internetových prodejů volně prodejných léků a produktů pro zdravotní péči.

Lékárny by mohly očkovat proti covidu už koncem léta, chybí ale zákon, říká šéf jejich komory

Číst článek

„Do budoucna očekáváme, že tento trend bude pokračovat. Míra růstu však z velké části závisí na dalším vývoji pandemie,“ dodal.

Mezi nejsilnější segmenty kategorie on-line patří podle IQVIA opět vitaminy, minerály a nutriční suplementy, léky na bolest a kosmetické výrobky pro ženy.

Analytická společnost informovala, že vůbec nejvyšší nárůst on-line prodejů byl v kategorii léků na nachlazení, kašel a respirační potíže, jež vzrostla o 109 procent na 209 milionů korun.

IQVIA je poskytovatelem analytických služeb, technologických řešení a smluvních výzkumných služeb ve zdravotnictví. Po světě má přibližně 67 000 zaměstnanců. První tři případy covidu-19 se v Česku prokázaly loni 1. března.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme