NASA má velkolepé plány a její rozpočet bude stoupat

Český rozhlas 1 - Radiožurnál pravidelně informuje o živých vstupech i v rozhovorech s odborníky o amerických letech do vesmíru. Teď si však řekneme o tom, co je v pozadí všech těch fantastických projektů, tedy o penězích, u kterých to samozřejmě začíná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní kosmická stanice

Mezinárodní kosmická stanice | Foto: NASA

Jaké jsou teď nejnáročnější projekty Americké agentury pro vesmír a letectví, do čeho budou Američané nejvíc investovat? Velice zjednodušeně řečeno, jsou to výzkum i práce na oběžné dráze, a pak ambiciózní let lidí na planetu Mars. Když to vezmeme od toho v uvozovkách jednoduššího, od letů na oběžnou dráhu, tak tam vlastně Američané mají něco jako mezinárodní zodpovědnost. Americké raketoplány jsou totiž jako jediné na světě schopné vynášet na oběžnou dráhu velké stavební díly. A bez toho není možné vybudovat třeba Mezinárodní kosmickou stanici. Ale životnost desítky let starých raketoplánů už roku 2010 definitivně končí, a tak NASA musí investovat do vývoje nových vesmírných "náklaďáků". A to bude stát minimálně 7,5 půl miliardy dolarů.

Ještě daleko náročnější bude samozřejmě let na Mars. Let amerického vesmírného korábu s lidskou posádkou na Mars je projektován zhruba na rok 2030, takže se tyto propočty zatím pohybují ve velkém rozptylu. Důležitým mezistupněm má být vybudování americké nebo - Američané k tomu však určitě přizvou i jiné země - mezinárodní pracovní a obytné stanice na Měsíci. Tento projekt už běží, už za dva roky začnou na Měsíci pracovat americké automaty. Americká posádka tam opět přistane do roku 2020.

S tímto projektem prezident George Bush vystoupil už v roce 2004. Zatím se odhaduje, že bude stát 100 až 110 miliard dolarů. Je to sice astronomická suma, ale dvakrát menší než kolik stál projekt Apollo při prvních letech Američanů na Měsíc.

Vzlet raketoplánu Discovery | Foto: NASA

Roční rozpočet NASA přitom činí zhruba 16 miliard dolarů. A tady je na místě říci, že to je jenom těchto 16 miliard, protože NASA má bohužel, ale i bohudík, rozpočet oddělený od výdajů na vojenské účely. Je to dobře v tom, že všechny projekty NASA jsou stoprocentně mírové, ale po ekonomické stránce to má i negativní důsledky. Američané totiž vyvíjejí některé prostředky odděleně. Letos v září třeba NASA zadala firmě Lockheed Martin vývoj raketoplánu. Když ale navštívíte vojenskou základnu Wright-Patterson v Ohiu, zjistíte, že tam zas jiní odborníci odděleně vyvíjejí vlastní vesmírné nosiče.

Základem finančních operací NASA je pětiletý rozpočtový plán, který činí na nynější pětileté období 86 miliard dolarů. K tomu ale v průběhu let americká administrativa přidává různé vládní projektové subvence v řádu stovek milionů. Mírový vesmírný výzkum je naštěstí i mezi americkými daňovými poplatníky populární. V devadesátých letech rozpočet NASA stagnoval nebo šel dolů, ale teď je alespoň do konce desetiletí předpoklad, že bude naopak stoupat, a to asi o 5 procent ročně. Takže i díky dobré situaci americké ekonomiky má vesmír v Americe relativně "zelenou".

Milan Kopp, Alexandr Pícha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme