Akcie ve Spojených státech i nadále lámou rekordy. Index Nasdaq poprvé překonal 9000 bodů

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek pokračovaly v růstu na nové rekordy a technologický index Nasdaq poprvé překonal hranici 9000 bodů. K růstu přispěl optimismus z vývoje obchodních vztahů mezi USA a Čínou a posílení internetového prodejce Amazon.com po zprávách o vysokých tržbách v předvánočním období.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo technologického indexu Nasdaq

Logo technologického indexu Nasdaq | Foto: Andrew Kelly | Zdroj: Reuters

Index Dow Jones stoupl o 105,94 bodu, tedy 0,37 procenta, na 28 621,39 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 16,53 bodu, neboli 0,51 procenta, na 3239,91 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 69,51 bodu, čili 0,78 procenta, na 9022,39 bodu.

Saudi Aramco vystřídalo Apple, po vstupu na burzu překonalo tržní kapitalizaci dva biliony dolarů

Číst článek

Obchodníci se vrátili na trh po vánočních svátcích. Trhy ve čtvrtek reagovaly na komentář Pekingu, že je v úzkém kontaktu s Washingtonem kvůli obchodní dohodě. Oznámení přišlo poté, co americký prezident Donald Trump mluvil o slavnostním podepsání první fáze obchodní dohody.

Zmírnění obchodního napětí mezi USA a Čínou vyvolalo na americkém akciovém trhu vlnu růstu na nové rekordy. Do konce roku zbývá jen několik dní a index S&P 500 již od počátku roku stoupl o 29 procent, což je nejvyšší roční růst od roku 2013.

Amazon posílil

Akcie Amazonu ve čtvrtek posílily o 4,5 procenta v reakci na zprávu společnosti Mastercard, že američtí spotřebitelé letos v předvánočním období více utráceli na internetu a tržby internetových obchodů stouply na nový rekord, napsala agentura Reuters.

Zmírnění obchodního napětí mezi USA a Čínou zvýšilo zájem investorů o rizikovější měny a pomohlo k růstu dolaru vůči jenu na téměř dvoutýdenní maximum. Dolar však oslaboval vůči většině dalších měn, včetně těch citlivých na vývoj zahraničního obchodu, jako australský a novozélandský dolar. Objem obchodování byl kvůli vánočním svátkům v některých obchodních centrech nízký.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,1 procenta na 97,54 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,1 procenta na 1,1102 dolaru, k jenu však stoupl o 0,2 procenta na 109,64 jenu. Euro vůči jenu vzrostlo o 0,3 procenta na 121,72 jenu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme