Nástroj úrokových sazeb přestává být účinný

Úrokové sazby nejen v České republice jsou na historických minimech. Základní úrokovou sazbu naše centrální banka snížila minulý týden o čtvrt procentního bodu na 0,75 procenta. Velká Británie včera ponechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Tržní sazby ale na vývoj sazeb ČNB nereagovaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Česká centrální banka sice úrokové sazby snížila, čímž naznačuje, jaké má očekávání a jak hodnotí aktuální situaci z hlediska ekonomického vývoje a inflace, přesto klienti komerčních bank nízké úrokové sazby pocítit nemusí. Komerční banky totiž na změnu nemusí reagovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Dvořák o úrokových sazbách.mp3

„Pokud bankám roste riziko při půjčování, tak na to logicky musí ve svých úrokových sazbách reagovat. A pokles úrokových sazeb centrálních bank se v tom nemusí projevit,“ říká děkan Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické Petr Dvořák.

Od období po 11. září 2001 až po současnou celosvětovou krizi nasazují banky úrokové sazky tak nízko, jak je to jen možné, a vlastně nemají další možnosti kam ustoupit a nástroj úrokových sazeb přestává být účinný. Proto pro snižování úrokových sazeb do budoucna není příliš velký prostor.

Viceguvernér Miroslav Singer na začátku roku oznámil, že Česká národní banka by mohla ve druhé polovině roku základní úrokové sazby zvednout. Tím by se ceny hypoték a úroky z hypoték posunuly směrem nahoru. Pokud totiž úrokové sazby rostou, banky je do svých úrokových sazeb na úvěrech promítají možná raději a rychleji. Velkou roli ale bude hrát celková konkurence na trhu.

„Bude to záviset na tom, jaká bude poptávka po hypotečních úvěrech a do jaké míry by banky byly schopné při vyšších úrokových sazbách z hypotečních úvěrů splnit své předpoklady a představy o objemu poskytnutých hypotečních úvěrů. Pokud by banky usoudily, že tam určitý prostor je, tak se to promítnout může, ale také na to sazby reagovat nemusí, míní Dvořák.

Je ale složité odhadnout, kdy skutečně dojde k posouvání úrokových sazeb směrem vzhůru. Krize a problém okolo Řecka – to vše bude ovlivňovat centrální banky při nastavení úrokových sazeb.

Václav Sochor, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme