Návrh EK odložit aukci emisních povolenek je polovičatým řešením, říká odborník

Nad projektem emisních povolenek v Evropě visí otazníky. Na trhu je dispozici množství nevyužitých povolenek, a to vedlo k prudkému poklesu jejich cen. Evropská komise proto navrhla odložit obchodování se stovkami milionů povolenek. Jednatel společnosti Virtuse Energy Group Jan Fousek to ale vidí jako polovičaté řešení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Auto bez filtru pevných částic má vyšší kouřivost

Auto bez filtru pevných částic má vyšší kouřivost | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.5 Generic, eutrophication&hypoxia

„Evropský systém obchodování s emisními povolenkami vznikl v roce 2005 a až do současnosti jej firmy dostávaly zdarma. Od 1. ledna 2013 už ale podstatná část a zejména sektor elektroenergetiky bude muset většinu emisních povolenek nakupovat v aukcích,“ přiblížil na Rádiu Česko jednatel společnosti Virtuse Energy Group Jan Fousek.

Právě nová pravidla obchodování s povolenkami budou tématem dnešní největší středoevropské konference European Carbon Forum 2012. Její publikum budou tvořit nejvýznamnější firmy zapojené do systému emisního obchodování EU ETS nejen z Česka, ale i dalších zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aukcích emisních povolenek jsme mluvili na Rádiu Česko s jednatelem společnosti Virtuse Energy Group Janem Fouskem

„Na konferenci jsme pozvali uznávané kapacity emisního byznysu, zástupce největších burz i státní správy a celosvětově citované analytiky. Aby nám řekli každý ze svého oboru svůj pohled na tuto problematiku ze svého oboru,“ dodal Fousek.

Připomněl, že obchodování s povolenkami neprobíhá tak, jak se při spouštění toho systému předpokládalo. Na trhu je jich nadbytek a cena klesá.

„To se týká evropských povolenek. Pak existují i projekty pod Kjótským protokolem, které umožní rozvinutým státům investovat do rozvojových zemí a za to získat kredity, které mohou použít v Evropě. 75 procent z nich musí být použito do konce letošního roku. Je tedy velký tlak u OSN, aby se jich rozdalo co nejvíce,“ vysvětlil.

Cesta, kterou navrhuje Evropská komise, takzvaný backloading, tedy že se odejme 900 milionů povolenek a přesunou se na roky 2019 a 2020, je podle Fouska ale tak trochu polovičatým řešením.

„Původně se hlasovalo o úplném stažení povolenek z trhu. Backloading znamená, že je mezi lety 2013 až 2015 z trhu vytáhnou, ale pak v roce 2019 až 2020 zase vrátí. Potom není jisté, co bude pokračovat dál,“ zdůraznil.

Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme