Návrh ministerstva financí by měl snížit daně většině Čechů

Ministr financí Bohuslav Sobotka dnes předloží vládě návrh, který by měl snížit daně většině Čechů. Podle ministerstva by se jednalo o největší snížení daní u fyzických osob od roku 1993. Lidem, kteří vydělávají do dvaceti tisíc korun, by ročně zůstaly čtyři tisíce navíc. Snížením daní by státní kasa přišla o zhruba 15 miliard korun ročně. Výpadek příjmů by měl nahradit vyšší ekonomický růst a předchozí zvyšování DPH a spotřebních daní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ministr financí Bohuslav Sobotka upozorňuje, že lidé s příjmy do dvaceti tisíc korun měsíčně by měli ušetřit přes čtyři tisíce korun za rok. Živnostníci by zase měli nárok na výdajové paušály ve výši 50 procent. Jak Radiožurnálu řekl mluvčí ministerstva Marek Zeman, snížení daní by mělo pocítit 90 procent obyvatel.

"Já musím říci, že tento návrh obsahuje zásadní prvky. To znamená, že se snižují sazby daní v prvních dvou pásmech, z 15 na 12 a z 20 na 19 procent. Dále je valorizováno první daňové pásmo a dochází k nahrazení nezdanitelné části základu daně slevou na dani. To znamená, že toto opatření bude výhodné pro všechny bez ohledu na výši příjmů," říká Zeman a dodává: "Nejvíce se to vyplatí lidem s příjmy do 35 tisíc korun a od příjmů vyšších jsou to už úspory v řádu stovek korun."

Návrh kritizuje Občanská demokratická strana. Za výhodnější považuje vlastní návrh na patnácti procentní rovnou daň. "Rovná daň měří všem stejně. Nezkoumá, kdo si kolik vydělává. Rozdíl je v tom, když si daňový poplatník začne vydělávat více, tak neplatí více daní, jak je tomu u Sobotkova návrhu," říká poslanec za ODS Martin Kocourek.

Vláda projedná také dlouho očekávanou koncepci zdravotnictví do roku 2009. Materiál odmítají odboráři i zaměstnavatelé. Koncepce navrhuje například odkoupení dluhu Všeobecné zdravotní pojišťovny, počítá i s lepším rozdělováním peněz od pojištěnců. Pokud by kabinet koncepci také zamítl, ministryně odstoupit ze své funkce nehodlá.

Helena Šulcová, Lucie Husárová 1, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme