Návrh na snížení spotřební daně na benzín a naftu je podruhé ve sněmovně

Spotřební daň na pohonné hmoty by mohla být nižší. Předpokládá to návrh ČSSD, o kterém dnes už podruhé budou jednat poslanci. Podle něj by se snížila daň u nafty o dvě koruny na litr - a u benzinu o dvě padesát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

Návrh sociální demokracie předložila loni v létě, kdy se dostaly ceny pohonných hmot na svá maxima. Člen rozpočtového výboru poslanecké sněmovny za ODS Michal Doktor Radiožurnálu řekl, že s návrhem nesouhlasí, protože od té doby ztratil smysl:

"Vývoj té ceny, jak nafty tak benzínu, prošel cestou, kdy se jeho konečná cena pro spotřebitele razantně snížila. A svým vývojem prošel také kurs. Poslanci ČSSD se při podávání toho návrhu odvolávali na velmi silný kurs koruny vůči euru a ta koruna je dnes v úplně jiné situaci."

Jak Radiožurnálu řekl předseda poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka, návrh by se měl ještě během druhého čtení pozměnit: "Tak, že by toto snížení spotřební daně platilo v letošním a příštím roce. To znamená, že by působilo pouze v omezeném časovém období tak, aby ty výpadky příjmů veřejných rozpočtů nebyly trvalé, ale aby toto bylo směřováno pouze jako opatření po dobu finanční a hospodářské krize."

Podle lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky není snížení spotřební daně u pohonných hmot jako pomoc podnikům nejlepší cesta: "Myslím, že to není dobrý nápad. Protože v současné době je potřeba nějakým způsobem státní rozpočet naplnit a nevidím jako řešení snižovat spotřební daň u pohonných hmot. Pokud se má hledat nějaká výpomoc podnikům, tak rozhodně ne v této oblasti."

Naopak podle některých opozičních politiků je tento krok namístě - i proto, že pomůže nejenom firmám nebo dopravcům - ale podle nich i běžným občanům.

Veronika Malá, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme