Americký Kongres dostal návrh na zpřísnění protiruských sankcí. ‚Jde jen o propagandu,‘ zní z Moskvy

Republikáni a demokraté předložili ve čtvrtek v Kongresu návrh zákona výrazně zostřujícího sankce proti Rusku, které mají být trestem za údajné vměšování do amerických prezidentských voleb. Podle agentury Reuters mají nové sankce postihovat transakce s ruskými dluhopisy, energetické a ropné projekty a dovoz ruského uranu. Míří rovněž na politiky a oligarchy.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova amerického Kongresu (Ilustrační foto)

Ilustrační foto. | Foto: Tom Thal (Flickr.com) | Zdroj: CC BY 2.0

Zákon o nových sankcích rovněž deklaruje pevnou podporu Spojených států Severoatlantické alianci. Stanoví, že pro odchod Spojených států z NATO by v Senátu musela zdvihnout ruku dvoutřetinová většina poslanců.

Evropská unie zmrazila majetek šesti firmám, které stavěly most na Krym. Sankciovaných společností už je 44

Číst článek

Republikánský senátor Lindsey Graham označil sankce obsažené v návrhu za „pekelné“. Dosavadní sankce podle něj Rusku nezabránily v pokusech ovlivnit nadcházející listopadové volby do Kongresu.

Podle demokratického senátora Boba Menendeze je návrh zákona „dalším krokem k utažení šroubů“. Ruský prezident Vladimir Putin podle něj „musí konečně pochopit, že Spojené státy nebudou jeho chování dál tolerovat“.

Vyhlídky na schválení nových sankcí jsou ale podle Reuters nejisté, musí je schválit obě komory parlamentu a podepsat prezident.

Předvolební propaganda

Moskva v pátek označila volání po zostření sankcí proti Rusku za projev vnitropolitických amerických sporů. „Takové informace se objevují pravidelně. S fakty to nijak nesouvisí, je to důsledek vnitřní politické situace,“ prohlásila mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Rusko podle ní bude reagovat až na konkrétní činy USA.

Rusko i nadále pokračuje ve snaze ovlivňovat americké volby, varoval šéf tajných služeb

Číst článek

Podle vlivného ruského senátora Konstantina Kosačova se Rusko nemusí nových sankcí obávat, protože jde jen o propagandu. Během příštích několika měsíců přijaty nebudou, ale v kampani před listopadovými parlamentními volbami se budou stále častěji využívat.

V ruských médiích se v pátek objevila informace, že návrh zákona o sankcích se zmiňuje i o údajné přípravě zprávy o majetkových poměrech ruského prezidenta Vladimira Putina.

Dřívější sankce proti Rusku schválil Kongres loni v létě, ale Donald Trump je podepsal po velkém váhání. Podle mnoha kongresmanů jsou sankce nedostatečné a šéf Bílého domu s jejich uplatněním váhá.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme