Návrh rozpočtu Bílého domu počítá s deficitem 1,5 bilionu dolarů

Podle návrhu amerického prezidenta Baracka Obamy, který včera obdržel Kongres, by měl rozpočtový schodek dosáhnout více než deseti procent HDP. Zároveň ale počítá s velkým navýšením výdajů pro ozbrojené síly. Prezident Obama pro ně žádá 700 miliard dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Informationsamt der Bundesregierung

Největší část financí pro armádu si zřejmě připadne operacím v Afghánistánu. Další podstatné náklady padnou na stahování vojáků z Iráku. Desítky miliard pak půjdou na operace spojené s bojem proti muslimským extremistům v Pakistánu nebo Jemenu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Pohanka hovoří o přijetí Obamova rozpočtu v Kongresu.

Armáda ale, podle Obamova návrhu, bude muset i škrtat. Další peníze totiž už nedostanou na výrobu stíhaček F-22 ani na nákup letounů C-17 Globemaster III.

Vesmírný program NASA se na rozdíl od armády dočká spíše jen škrtů. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku sice dostane v příštích pěti letech o šest miliard víc, než se počítalo, zároveň ale přijde o zásadní projekty. Mezi ty patřil například program Konstelace, který měl dostat člověka znovu na Měsíc a následně i na Mars.

Jak uvedl zpravodaj Českého rozhlasu v USA Vít Pohanka k tomu podotýká: "Ano, program Konstelace nebude pokračovat. To ale neznamená, že by podle návrhu Bílého domu Američané měli od studování nebo dobývání vesmíru odstoupit. Návrh počítá i s tím, že by si NASA měla otevřít možnost pronajímat lety do vesmíru od soukromých společností. Jde tedy spíš o změnu zaměření než o to, že by NASA dostala míň peněz než v minulosti"

Podle Pohanky se ještě v Kongresu svede o rozpočet velká bitva. Ačkoliv jsou republikáni v obou komorách v menšině, neznamená to, že nemůžou přijetí rozpočtu významně zkomplikovat.

V chystaných podzimních volbách se totiž každý bude pro své zvolení snažit zvýšit popularitu u voličů. Kongresmani budou jistě chtít ukázat, že je potřeba šetřit a snižovat výdaje federální vlády. Na druhou stranu se ale Obamův návrh dotkne i zástupců, kteří ve svém volebním okrsku mají výrobce, kterých se plánované škrty v rozpočtu jistě dotknou.

Vít Pohanka, Tomáš Pavlíček, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme