Návrh rozpočtu EU pro příští rok je skeptický k ratifikaci Lisabonské smlouvy

Rozpočet Evropské unie na příští rok zatím nepočítá s náklady na instituce předpokládané v Lisabonské smlouvě. Francouzský návrh rozpočtu dnes v Bruselu přijali ministři financí členských zemí a poslali jej k posouzení Evropskému parlamentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajky zemí EU

vlajky zemí EU | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Největší část rozpočtu bude určená na podporu hospodářského růstu. Bude to skoro 45 % všech prostředků. Už druhý rok tak rozpočet upřednostní podporu snah obstát v mezinárodní konkurenci oproti financování Společné zemědělské politiky. Ta z unijního rozpočtu odčerpávala největší část peněz ještě loni.

Ministry schválený návrh rozpočtu teď dostanou na stůl europoslanci, kteří o něm budou poprvé hlasovat v říjnu. Dá se předpokládat, že budou žádat víc peněz na společnou zahraniční politiku, například na podporu Palestiny nebo Kosova.

V rozpočtu se ale zatím nijak nepočítá s financováním institucí, které mají vzniknout podle Lisabonské smlouvy. Podle diplomatických zdrojů by se v případě její ratifikace provedly úpravy rozpočtu v průběhu příštího roku. Zatím ale v jeho návrhu položky na praktické uvedení smlouvy do života chybí.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme