Návrh zákona o sociální pojišťovně schválen

Vláda schválila návrh zákona o sociální pojišťovně a sociálním pojištění na principu nynějšího průběžného financování, kdy výdělečně činná generace přispívá na důchody generaci neproduktivní. Ministři současně souhlasili s převodem 40 miliard korun z malé privatizace do rezervního fondu pojišťovny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schválený návrh zákona se má stát podle mluvčího vlády Libora Roučka právním podkladem pro oddělení financování sociálního pojištění od státního rozpočtu. Stát však má zůstat garantem tohoto pojištění, zdůraznil. Pokud parlament návrh zákona schválí, měl by vstoupit v platnost 1. ledna 2002, uvedl mluvčí. Nynější Česká správa sociálního zabezpečení by se měla podle návrhu zákona přeměnit ve veřejnoprávní sociální pojišťovnu. Řídit by ji měly samosprávné orgány za účasti zástupců pojištěnců, zaměstnavatelů a státu na tripartitním základě. Ze dvou třetin mají být voleny parlamentem a z jedné třetiny jmenovány vládou. Parlamentu bude příslušet rozhodování o zásadních otázkách činnosti pojišťovny, uvedl mluvčí. Pojišťovna by měla podle Roučka užívat majetek, který získá převodem od nynější České správy sociálního zabezpečení. Vedle pojistného na sociální zabezpečení by měla vybírat taképříspěvek na státní politiku zaměstnanosti a průběžně ho převádět do státního rozpočtu.

V návaznosti na zřízení nové instituce počítá návrh se změnou uspořádání finančních toků mezi státním rozpočtem a sociálním pojištěním. Zatímco je nyní automaticky ze státního rozpočtu hrazen krátkodobý i dlouhodobý deficit sociálního pojištění, napříště by stát měl hradit zákonem stanovené platby za osoby, které neplatí pojistné. Pojistné neplatí například matky po dobu, kdy pečují o dítě, nebo občané během základní vojenské služby.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme