Navrhovaná opatření ekonomických ministrů jsou nezbytná, tvrdí analytici

Vláda v letošním rozpočtu zmrazí výdaje za asi 23 miliard korun. Shodli se na tom čeští ekonomičtí ministři. Jinak by totiž nemohli udržet schodek rozpočtu ve výši 3,5 procent HDP. V příštích letech by navíc chtěli zvýšit daně z přidané hodnoty a omezit růst důchodů. Podle analytiků jsou navrhovaná opatření razantní, ale nezbytná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Je to logický krok, se kterým jsme počítali už vloni v létě, a to z toho titulu, že návrh rozpočtu na rok 2012 byl velmi optimistický, když počítal s tím, že ekonomika poroste o 2,5 procenta. Přitom my už jsme v srpnu předpokládali, že budeme rádi, když bude ekonomika stagnovat,“ řekl hlavní ekonom Next finance Vladimír Pikora. Například analytik David Marek ze společnosti Patria se domnívá, že se díky těmto opatřením Česko stane bezpečným věřitelem s velmi nízkou rizikovostí.

Přestože české dluhy nejsou tak velké, jako v jiných zemích, tempo zadlužení je vysoké. „Za posledních deset let je jenom málo ekonomik, které se zadlužovali rychleji. Mezi ně patří například Maďarsko nebo Řecko. Jinak se většina ekonomik zadlužuje pomaleji. Tempo růstu je tak výrazné, že hrozí, že kdybychom se v příštích letech zadlužovali tak rychle jako v posledních deseti, tak v roce 2028 budeme na stejné úrovni, jako je dnes Portugalsko,“ upozorňuje Pikora.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hlavní ekonom Next finance Vladimír Pikora ve Světě o osmé

Portugalsko už v loňském roce muselo požádat o mezinárodní pomoc, aby nezbankrotovalo. „Velmi rychle se řítíme nahoru, a ačkoli ještě dneska není dluh tak velký, tak už dnes představuje riziko,“ vysvětluje Pikora. Kolik peněz by ale díky plánovaným úsporám z dílny ministerstva financí mohlo do státní pokladny přitéct, ještě jasné není.

‚Důchodci demonstrovat nepůjdou‘

Hodně kontroverzí vyvolal plán na zmrazení důchodů. „Je to velice nepopulární řešení, ale stále je to pro vládu snazší řešení než alternativy,“ vysvětlil Pikora s tím, že jinými kroky by vláda zasáhla obrovské množství voličů. Mohla by například naplánovat pozdější odchody do penze nebo zvýšení odvodů do systému. „Pracující voliči jsou obvykle mnohem více organizovaní skrze odbory než důchodci, kteří už jsou často staří a nebudou nikam chodit demonstrovat,“ podotkl ekonom.

Zmrazení důchodů by provázelo také dočasné zvýšení daně vysokopříjmových skupin obyvatel. „Nicméně tento krok v rámci veřejných financích rozhodně neudělá takový efekt, jako když se budou zmrazovat důchody. Nepředpokládám, že když se budou více zdaňovat lidé (s vysokými příjmy, pozn.red.), a otázka je, kde bude nastavena hranice, zda to bude 200 tisíc nebo půl milionu, tak efekt bude tak velký, jako když bude zasaženo ohromné množství důchodců,“ poznamenal Pikora.

Zvýšení daně vysokopříjmových skupin obyvatel tak považuje spíše za politický krok. „Neslibuji si od toho nějaký velký efekt. Musíte si uvědomit, že to jsou lidé, kteří jsou obvykle vzdělaní, kteří mají obvykle finanční poradce, a ti se vyššímu zdanění dokážou často efektivně bránit. Ne vždy, pokud je to třeba dobře placený státní úředník, tak rozhodně ne,“ dodal Pikora.

Tomáš Pavlíček, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme