Navrhovaný schodek rozpočtu je podle Bruselu vyšší než 3 procenta

Česká republika by měla v příštím roce hospodařit se schodkem téměř 71 miliard korun. Takový návrh včera schválila vláda a předává ho do sněmovny. Celkový deficit by se tedy podle ministerstva financí měl vejít pod hranici tří procent HDP, která je důležitá pro přijetí jednotné měny euro. V Bruselu ale s českou interpretací rozpočtového schodku nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Evropské komise

Sídlo Evropské komise | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Český rozpočtový schodek bude v příštím roce 3,2 procenta, možná vyšší. Evropská komise to uvádí v doporučeních české vládě, schválených a zveřejněných minulou středu. Český rozhlas a Hospodářské noviny se na důvod rozdílného očekávání české vlády a Evropské komise zeptaly tiskové mluvčí komisaře Joaquína Almunii, který má na starosti ekonomické a monetární záležitosti a doporučení připravoval.

Mluvčí vysvětlila rozpor tím, že v Bruselu používají pro stanovení budoucího deficitu přísnější metodiku Evropského statistického úřadu ESA 95. České ministerstvo financí pracuje s jinou metodikou. Z pohledu Evropské unie je ovšem podstatné, že pro ni je závazná jen a pouze metodika ESA 95.

Podle odhadu Bruselu tak česká vláda v roce 2008 nesníží schodek pod hranici tří procent HDP, což je jedno z takzvaných maastrichtských kritérií pro přijetí eura.

České ministerstvo financí se proti tomuto stanovisku Bruselu ostře ohradilo. Při výpočtu dluhu státních financí použilo stejnou metodu jako úředníci Evropské komise, řekl ráno Radiožurnálu mluvčí úřadu Ondřej Jakob.

"Včera prošel návrh státního rozpočtu na rok 2008, který zabezpečuje dosažení deficitu veřejných rozpočtů na HDP ve výši 2,95 procenta v metodice ESA 95 a v národní metodice fiskálního cílení to činí 2,5 procenta. Takže my se ostře ohrazujeme proti tomu, že by to mělo být jakkoli nad 3 procenta HDP v metodice ESA. Co se týče Evropské komise a její zprávy minulý týden, tak úředníci Evropské komise vycházeli ještě z neaktuálních podkladů, neznali konkrétní návrh státního rozpočtu na příští rok, ten to plně zabezpečuje," tvrdí mluvčí ministerstva financí.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme