Návštěvnost Česka pomalu roste. Cestovní ruch se dostává z krize

Poprvé od roku 2008 se loni zastavil pokles návštěvnosti České republiky. Informoval o Český statistický úřad. Počet přenocování v ubytovacích zařízeních za celý loňský rok meziročně vzrostl o 0,4 procenta, počet ubytovaných hostů se zvýšil o 1,9 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský hrad

Pražský hrad | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Zahraničních návštěvníků přijelo do Česka v loňském roce o 5 procent více než předloni. Naopak domácích hostů v hromadných ubytovacích zařízeních o 1,3 procenta ubylo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem na Rádiu Česko byl ředitel odboru Výzkumů, trendů a inovací agentury Czechtourism Mojmír Mikula

„Pokud se podíváme na skladbu turistů, tak vidíme, že nás zachránili turisté z Ruské federace, kde byl nárůst o 26 procent. Naopak turisté z klasických zdrojových zemí z Evropské unie stagnují. Dále nás v příjezdech zachránili turisté ze vzdálenějších zemí jako je Kanada, USA, Brazílie, Mexiko anebo ostatní asijské země,“ popisuje skladbu turistů ředitel odboru Výzkumů, trendů a inovací agentury Czechtourism Mojmír Mikula.

Zatímco Evropané považují dovolenou v Česku za levnou a neatraktivní, pro Rusy je Česká republika naopak prestižní destinací.

„Turisté ze zemí na východ od nás, především z Ruské federace, považují dovolenou v České republice za prestižní záležitost, a to především v Praze a Karlových Varech. Považují nás za plnou západní zemi. Právě příbuznost jazyka, schopnost domluvit se rusky a znalost prostředí z nás dělá velmi atraktivní zemi,“ vysvětluje Mikula.

Lehký pokles domácích turistů navíc Mikula nehodnotí nijak černě. Podle něj to může být způsobeno krizí a tím, že Češi šetří: „My si myslíme, že dojde minimálně ke stagnaci. V každém případě jsme na to v agentuře Czechtourism připraveni a bojujeme několika kampaněmi o to, aby domácí cestovní ruch nestagnoval.“

"Zároveň se budeme snažit zvýšit příjezdy právě z okolních zemí, především z Polska, Slovenska a znovu posílit Německo, které také stagnuje,“ dodává ředitele odboru Výzkumů, trendů a inovací agentury Czechtourism.

Tomáš Pavlíček, Lenka Rafaelová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme