Navýšení amerického dluhu schválil Senát a podepsal Obama

Americký státní dluh se bude zvyšovat. Po Sněmovně reprezentantů, která už příslušný zákon schválila, připojil souhlasné stanovisko i Senát. Krátce poté normu podepsal i prezident Barack Obama. Politici tak odvrátili hrozící bankrot země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákon navyšující strop pro státní dluh krátce po schválení v Kongresu  podepsal prezident Obama

Zákon navyšující strop pro státní dluh krátce po schválení v Kongresu podepsal prezident Obama | Zdroj: ČTK

„Umožní nám to pokračovat v investicích do oblastí, jako je vzdělávání a výzkum, které vedou ke vzniku nových pracovních míst. Tento kompromis požaduje, aby obě strany společně pracovaly na rozsáhlém plánu snížení deficitu, což je nezbytné pro dlouhodobé zdraví našeho hospodářství,“ komentoval schválení zákona Obama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník ČRo v USA Dušan Neumann o tématu hovořil ve Stalo se dnes

Legislativa ale zároveň počítá s úsporami ve výdajích během následujících let, čímž vychází vstříc hlavně republikánům. Úspory přesáhnou 900 miliard dolarů; největší část - 350 miliard - připadne na rozpočet národní obrany.

Pokud by Kongres dohodu o navýšení dluhového limitu dál blokoval, hrozila federální pokladně už za několik hodin částečná platební neschopnost.

Američtí politici jednali o zvýšení stropu pro státní dluh několik týdnů. Jde o posunutí hranice až o 2 biliony 400 miliard z nynějších 14 a čtvrt bilionu dolarů. Americká vláda tak bude mít peníze pro celý rok 2012.

Proč si Kongresmani dávali se schválením zákona tak na čas, vysvětlil ve Stalo se dnes spolupracovník Českého rozhlasu v USA Dušan Neumann:

„Je třeba podotknout, že v Kongresu je dnes rozkol nejen mezi republikánskými zákonodárci, ale i mezi demokraty. V tom hlasování, které bylo 269:161, hlasovalo 95 demokratů s republikány proti. Ale jenom 66 republikánů. Čili je vidět, že ta extrémní křídla v obou stranách jsou výrazně nekompromisní.“

Ministerstvo financí bude mít už dnes večer k dispozici okamžitě 400 miliard dolarů, aby vláda mohla platit veškeré své závazky až do konce tohoto roku.

Jitka Malá, Dušan Neumann, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme