Navzdory krizi jsou německé domácnosti rekordně bohaté

Celá Evropa šetří. Je to vidět na poklesu maloobchodních tržeb v jednotlivých zemích. A také například na neustálém snižování prodejů nových aut. Ale příčiny šetření domácností jsou různé. Někdo prostě na víc nemá a někdo je jen opatrný. Jak může šetřit bohatý, to ilustruje příklad Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční Berlín na fotografii Roberta Debowskeho

Noční Berlín na fotografii Roberta Debowskeho | Foto: Wikimedia, public domain

Z čerstvých údajů Německé centrální banky vyplývá, že Němci jsou na své úspory opatrní. V nejistých časech se ve zvýšené míře uchylují k méně rizikovým produktům a své peníze nejčastěji ukládali na spořících nebo běžných účtech i za cenu, že je kvůli současným nízkým úrokům tolik nezhodnotí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úsporách německých domácností mluvila na Radiožurnálu Jitka Hanžlová

Přesto zůstávají německé domácnosti nejbohatší v Evropě. A to jak v souhrnu, tak v průměru. Celkový peněžní majetek německých domácností se ve druhém čtvrtletí vyšplhal na rekordní 4 biliony a 800 miliard eur. To je pro představu přibližně 120 bilionů korun a odpovídá to zhruba stovce státních rozpočtů České republiky. A to se do toho nezapočítává vlastnictví nemovitostí, aut nebo uměleckých předmětů.

Průměrně má každá německá domácnost v bankovních úsporách, cenných papírech nebo v pohledávkách u pojišťoven téměř 60 tisíc eur, tedy v přepočtu jeden a půl milionu korun.

Podle Německé centrální banky vzrostla souhrnná výše majetku meziročně o 2,2 procenta. Tedy o více než 100 miliard eur oproti loňskému roku.

Kvůli finanční nejistotě v eurozóně ale Němci se svým jměním nakládají opatrněji než v minulosti. Kupují méně akcií a investičních certifikátů nebo státních dluhopisů s dlouhou splatností se raději zbavovali.

Německá centrální banka to komentovala tak, že za to, že německé domácnosti dávají přednost likviditě, mohou jednak historicky nízké úrokové sazby, může to ale souviset i s všeobecnou nejistotou kvůli dluhové krizi. I proto si domácnosti braly také relativně málo nových půjček.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme