Nebankovní půjčky dostaly do problémů již řadu Čechů

Evropská komise se začíná zajímat o nebankovní půjčky. Ode dneška přijímají komisaři podněty, aby se rozhodli, jestli dají těmto úvěrům celoevropské mantinely. Nebankovní půjčky se v Česku stávají problémem dokonce i pro ty, kteří nikdy žádnou smlouvu nepodepsali a před podezřelými dealery si dávají pozor.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto

Peníze. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nikdy se nenechám přemluvit, říkala si paní Drahoslava z Ostravy pokaždé, když ji na ulici oslovil nějaký nabízeč prapodivných půjček nebo když četla desítky podobných inzerátů. Jenže jednoho dne se nestačila divit.

„Přišlo mi do schránky předexekuční varování, že pokud nesplatíme dluh, nastane soudní rozhodnutí,“ popisuje Drahoslava. Dluh ovšem nikde neměla a trvalo to hodně dlouho, než pochopila, o co jde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý příspěvek si můžete také poslechnout

Někdo ze známých, ale mohl to být i cizí člověk, udal při sepisování dohody její adresu jako jeden z možných kontaktů, aniž to tušila a aniž to kdokoli ověřil.

„Jim to zcela stačí, oni neověřují, zda člověk byl na té adrese. Jim stačí, když zjistí, že někdo z domácnosti pracuje,“ doplňuje žena. Dopis jí sice zajistil mnoho bezesných nocí, ale nedala se. Tak dlouho urputně volala dotyčné firmě, až ji ze svého seznamu vyškrtla.

Od té doby byl klid. Kdo ví, kolik lidí takovou urputností neoplývá. A stačí jim jedno nebo dvě postrašení, i když ve skutečnosti od nikoho žádné peníze nevzali.

EK obrací svou pozornost na nebankovní poskytovatele úvěrů

Číst článek

Evropská komise teď připravuje změny v oblasti nebankovních půjček. Ty v Česku nejsou nijak regulovány. Půjčovat peníze tak může v podstatě každý na volnou živnost.

A omezení neplatí ani v případě úroku, pokud nepřekročí hranice lichvy. Více než na úrocích ale tito věřitelé vydělávají na sankčních poplatcích a zajišťovacích instrumentech půjčky, potvrzuje šéfredaktor serveru Měšec.cz Dalibor Chvátal.

„Nejzákeřnější instrumenty jsou dva. První je bianco směnka a druhý je ručení svým vlastním majetkem, často nemovitostí. Tam opět může nastat jediná chyba, jediné porušení smlouvy, například pozdní splátka o jeden den, a když je dobře napsaná smlouva, tak v té chvíli klient přichází o veškerý majetek třeba v hodně 1,5 milionu korun, přestože si půjčil například jen 20 tisíc,“ upozorňuje Chvátal.

Nebankovních půjček nejčastěji využívají dlužníci s problematickou platební historií, kterým banky odmítnou půjčit. Po podpisu takové smlouvy už není jednoduché se ze závazkového vztahu vyvázat, říká analytik společnosti Člověk v tísni Daniel Hůle: „Je potřeba mít dobrého, vytrvalého advokáta a peníze na to dotáhnout to případně až k Ústavnímu soudu.“

Martin Drtina, Martin Knitl, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme