Nebezpečné hračky jsou nejen z Číny. Vyrábějí se i v Evropě

Evropská ochranná síť proti nebezpečným výrobkům zachytila více zboží než před rokem. Většina z nich opět pocházela z Číny. Nebezpečné hračky, nebo sportovní potřeby se ale vyrábějí i v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nebezpečné hračky z Číny

Nebezpečné hračky z Číny | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Aby se do evropských obchodů dostalo co nejméně zdraví ohrožujících výrobků se stará systém včasného varování před nebezpečným nepotravinářským zbožím RAPEX. Každý rok v jeho síti uvízne více a více závadných výrobků. Za poslední rok to bylo přes dva tisíce dvě stě takových produktů, jak oznámila Evropská komise. Některé odstrašující případy předvedli její úředníci i v praxi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novák - nebezpečné výrobky v EU.mp3

Z evropského trhu musely zmizet například plastové napodobeniny ovoce, které někdy i voní jako opravdové plody. Děti, staří lidé nebo slabozrací mohou takové věci spolknout. Stalo se, že se jimi i udusili.

Právě výrobky za poživatiny se vydávající jsou v Evropské unii zakázané. Například se zapalovači převlečenými za potraviny, třeba i zmrzlinové kornoutky, po kterých nevědomky sáhnou hlavně děti, mají špatné zkušenosti zákazníci a především hasiči nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech.

Skoro pětina nevyhovujících hraček je z Evropy

V posledním roce zachytil systém RAPEX na 2244 závadných výrobků, které nahlásily obchodní inspekce v členských státech. Nejaktivnější v pátrání po nebezpečných výrobcích byli Němci, Bulhaři a Maďaři. Žebříček závadných výrobků vedou oblečení, hračky a motorová vozidla.

V loňském roce se kontroly RAPEXu zaměřily v 11 zemích, včetně Česka na sportovní helmy.

Největší problém u nich byl, že v některých případech dobře nedržely pásky helmy a jejich spony se lámaly. Z více než 350 přileb jich 40 putovalo do zkušeben a skoro polovina jich testům nevyhověla.V přehledu zdraví ohrožujících zmetků dále defilovaly třeba žárovkové girlandy, kosmetika se zákázanými látkami, probíjející lampičky, nebo hračky pro batolata s příliš malými částmi.

Asi neudiví, že skoro už tradičně nejvíce závadných a nebezpečných výrobků zachycených v Evropě je čínské provenience. Bylo jich 58%. Ovšem skoro pětina všech nevyhovujících výrobků pocházela také ze zemí Evropské unie. Navíc za dodávkami nebezpečných výrobků na unijní trh stojí i evropští dovozci. Také na nich totiž leží zodpovědnost za to, co se v obchodech a stáncích prodává.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme