Nebezpečné kuličky? Chtějí nás jen poškodit, brání se výrobce Bubble tea

Tchajwanský výrobce želé kuliček do populárního nápoje, které tento týden zabavila Státní zemědělská a potravinářská inspekce, zpochybňuje důvody zadržení jejich zásilky. Želé kuličky na výrobu Bubble tea obsahují zakázanou látku konjak. Ta se po celé EU v cukrovinkách vyskytovat nesmí. Může totiž hlavně malým dětem způsobit vážné zdravotní problémy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuličky na přípravu nápoje Bubble tea

Kuličky na přípravu nápoje Bubble tea | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Podle vyjádření obchodního zástupce firmy Sun Year International pro evropský trh společnost do zemí Evropské unie poslala celkem už zhruba 100 tun kuliček. Vedení společnosti proto nechápe, proč inspekce jejich výrobek zabavila až teď.

„Při vstupu do země jsou některé komodity identifikovány a určitým zemím původu je věnována větší pozornost,“ dodal k zabavení želé výrobků mluvčí Státní inspekce Pavel Kopřiva. Současně potvrdil, že se nyní Státní zemědělská a potravinářská inspekce na kontrolu želé kuliček důkladněji zaměří.

Látka konjak podle právních předpisů Evropské unie nesmí být obsažená v žádných želé cukrovinkách. Může totiž bobtnat a způsobit tak třeba vážné dýchací problémy.

Společnost Sun Year se ale domnívá, že může jít o snahu médií poškodit reputaci společnosti. S podobnými problémy se podle vyjádření obchodního zástupce setkala také před čtyřmi lety v Německu.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme