Nečas bude v Německu mluvit o energii a politice životního prostředí

V Berlíně se dnes na konferenci CDU kancléřky Angely Merkelové bude diskutovat o energetické politice. Projev na téma energie a politika životního prostředí tam přednese mimo jiné také český premiér Petr Nečas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrická energie. Ilustrační foto

Elektrická energie. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Spolu s premiérem Nečasem se konference zúčastní eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger. Ten v minulých dnech prohlásil, že Brusel by měl získat právo zasahovat do energetického mixu jednotlivých zemí a způsobů výroby energie.

Dosud je to záležitostí členských států. Podle Oettingera by měly kompetence přejít na Evropský parlament a Radu EU. Takový krok by mohl zablokovat rozvoj jaderné energetiky v Česku.

Právě po německém odchodu od jaderné energie se dá předpokládat, že Německo bude vyvíjet silný tlak například v otázce prodloužení životnosti jaderné elektrárny Dukovany nebo stavby nových bloků v Temelíně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu mluvil na Rádiu Česko Edvard Sequens ze sdružení pro záchranu prostředí Calla, člen někdejší Pačesovy komise

Česko teď přitom mění svou energetickou koncepci. Její přesnou podobu sice budeme znát až v červnu, nicméně změna kurzu začíná být čím dál tím víc patrná.

Důkazem může být jednak prohlášení ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby, že nepočítá s budoucím výrazným rozvojem jaderné energetiky. Řekl to Hospodářským novinám a zavrhl tím koncepci svého předchůdce Martina Kocourka, který chtěl mít do roku 2060 v Česku 18 jaderných reaktorů.

Martin Kuba počítá s dostavbou dvou bloků jaderné elektrárny Temelín a s prodloužením provozní licence v Dukovanech do roku 2035.

Vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína Václav Bartuška v našem vysílání zase otevřeně přiznal, že ho zatím o svých kvalitách a spolehlivosti nepřesvědčil ani jeden ze tří uchazečů o výstavbu dvou nových bloků v Temelíně. Navíc se množí hlasy ekonomů, upozorňujících, že elektřina z jaderných elektráren se s největší pravděpodobností nevyplatí.

Zpoplatní se přenosy elektřiny?

Český premiér podle Edvarda Sequense ze sdružení pro záchranu prostředí Calla, člena někdejší Pačesovy komise, která zpracovala vizi energetického rozvoje České republiky, dostane prostor pro vyjednávání s Němci ohledně takzvaných přeshraničních přeteků elektřiny, ke kterým dochází v souvislosti s prudkým rozvojem zelené energie v Německu. Není to ale na řešení na té nejvyšší vládní úrovni. Měli by to řešit operátoři přenosových sítí.

„Problém je jednoduchý, Německo nemá dostatek zdrojů ve své jižní části, v Bavorsku, a má přebytek na severu. Zároveň nemá sítě. Sice to řeší, ale je to záležitost ještě na několik let. Řešení je v tom, že zpoplatníme přenosy elektřiny, a ne v tom, že postavíme transformátory a uzavřeme energetické hranice. Získáme tím peníze na rozvoj našich sítí. Je to naprosto běžné, jako se zpoplatňují dálnice nebo poštovní služby,“ uvádí Sequens.

Klára Stejskalová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme