Nečas: Česko by mělo o euru rozhodovat v referendu

Premiér Petr Nečas je přesvědčený o tom, že o vstupu České republiky do eurozóny by se muselo rozhodnout v referendu. O současné situaci společné evropské měny jednal Nečas s poslanci konzervativní frakce v Evropském parlamentu. Do té patří i čeští zástupci v této instituci zvolení za ODS. S předsedou Europarlamentu Jerzym Buzkem hovořil premiér o situaci Řecka a řešení problémů eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Praze začíná Evropské jaderné fórum, předseda vlády ČR. Petr Nečas.

V Praze začíná Evropské jaderné fórum, předseda vlády ČR. Petr Nečas. | Foto: Filip Jandourek

Česká republika si podle Petra Nečase nebude chtít vyjednat výjimku z povinnosti usilovat o přijetí eura. Záleží totiž jen na Česku, jestli bude plnit požadovaná kriteria.

Premiér také uvedl, že potom, jak se eurozóna mění a snaží se stát nejen měnovou unií, by bylo vhodné nechat o vstupu do ní opět rozhodnout občany v referendu. A to i přesto, že ke členství v eurozóně jsme se zavázali už při vstupu do Unie, který posvětilo referendum v roce 2003.

„Tím, že se euro mění z monetární unie v unii transferovou a dluhovou, tak tato věc je natolik důležitá, že by hlasování referendem mohlo být přehlasováno zase jiným referendem,“ říká Nečas.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme