Nečas: Česko zřejmě nezavede euro dříve než za osm až deset let

Česko podle premiéra Petra Nečase zřejmě nezavede euro dříve než za osm až deset let. Premiér to uvedl ve sněmovně při schvalování nového záchranného fondu eurozóny. Vyvracel tak obavy, že souhlas s dohodou o vytvoření Evropského stabilizačního mechanismu bude pro ČR znamenat přijetí nějakých finančních závazků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas při TK o pomoci eurozóně

Petr Nečas při TK o pomoci eurozóně | Foto: Filip Jandourek

"Ta debata, která je tady vedena o finančních nákladech přistoupení k Evropskému stabilizačnímu mechanismu, uváděla férová a korektní čísla. To nikdo nezpochybňuje. Ale tu budou vést naši následníci za osm, deset let, pokud možná, ve chvíli, kdy se bude přistupovat k eurozóně," uvedl ve sněmovně Petr Nečas.

Dodal, že sněmovna dnes nerozhoduje o přistoupení Česka k Evropskému stabilizačnímu mechanismu, má pouze schválit vznik nového záchranného fondu eurozóny, to však neznamená krok k zavedení eura.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku se podle premiéra nebude platit ještě dalších 8 až 10 eurem. Ve Stalo se dnes jsme o tématu mluvili s národním koordinátorem pro zavedení eura Oldřichem Dědkem.

„Teď vedeme naprosto falešnou debatu, která se vůbec tohoto tématu, bodu 45, netýká. Takže ještě jednou, diskutujme všichni o voze, ta koza nás čeká za osm až deset let,“ řekl premiér.

ČR se k přijetí eura zavázala, termín ale stanovený nemá

Pro členské země Evropské unie je přijetí eura povinné, není ale jasně stanoveno, odkdy by se tak mělo stát. Česko původně plánovalo, že přijme jednotnou evropskou měnu v roce 2010. Od té doby ale politici termín několikrát přehodnotili.

Současná vláda uznává, že platí závazek Česka k přijetí eura, ale zároveň říká, že s konkrétním datem je třeba počkat až na to, jak dopadne současná dluhová krize v eurozóně.

„Je to celkem racionální postoj. Když se rozhlédneme po jiných zemích, které jsou v podobné situaci jako ČR, třeba Polsko, Maďarsko či některé Pobaltské republiky, je postoj velmi podobný,“ uvedl ve Stalo se dnes národní koordinátor pro zavedení eura Oldřich Dědek.

O tom, jestli se v ČR bude platit eurem za premiérem zmiňovaných 8 až 10 let, lze podle něj zatím jen spekulovat. „V současné době jsme všichni pod přímým dojmem problémů eurozóny s dluhovou krizí. Osobně si ale myslím, že se situace trochu začíná stabilizovat, i když není zdaleka vyřešená, a jakmile dá eurozóna signál, že euro nabývá dřívější důvěryhodnost, se postoje také změní,“ vysvětlil.

Proti přijetí eura jsou přes tři čtvrtiny Čechů, vyplývá z průzkumu

Po zavedení aura volají hlavně firmy, protože jednotná měna by jim snížila náklady a usnadnila export. V současné době jsou závislé na výkyvech kurzu koruny k euru a na rozdíl od občanů jim vyhovuje slabá koruna. Občané naopak hlavně při cestách do zahraničí těží ze silné koruny.

Obliba eura v poslední době v Česku klesá. Proti přijetí evropské měny se v dubnovém průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyslovily přes tři čtvrtiny občanů, což bylo nejvíce v historii. Rozhodně nesouhlasí 51 procent lidí. Přitom ještě v roce 2005 euro podporovalo 52 procent lidí.

Eurem v současné době platí 17 zemí. Jako poslední ho zavedlo Estonsko.

Jaroslav Skalický, Věra Pfeifferová, Ondřej Houska, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme