Nečas chce jít příkladem, sám prý vstoupí do druhého důchodového pilíře

Premiér Petr Nečas od příštího roku využije startu druhého pilíře důchodové reformy a sám v něm začne spořit. Podle něj je systém, který umožní převést část odvodů na sociální pojištění do vlastního spoření, výhodný i pro lidi středního věku, jako je on.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas představil novou důchodovou reformu

Premiér Petr Nečas představil novou důchodovou reformu | Zdroj: ČTK

„Ano, já vstoupím do druhého pilíře, koneckonců některé strategie tady byly předvedeny, že jsou výhodné i pro lidi, kterým je těsně před padesátkou, což mně bez dvou roků od včerejška je,“ řekl Nečas, který chce důchodovou reformu podpořit i osobním příkladem.

„Propočet mi nebyl dělán na míru, nicméně se hodí i na mě, pro mě je to výhodný krok. Budu volit konzervativní vyváženou strategii s vyšším obsahem státních dluhopisů, nepůjdu do akciových fondů,“ svěřil se premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Start důchodové reformy představil premiér Petr Nečas, okomentoval jej šéf penzijního fondu KB a člen prezídia Asociace penzijních fondů Pavel Jirák

„Důležité je, že klient nebude vázán volbou vybraného fondu a také vybrané penzijní společnosti. Toto může kdykoli v průběhu té fáze spoření měnit, a dokonce ve vybraných situacích může takto učinit bezplatně,“ vyzdvihla jednu z výhod druhého pilíře ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Podle šéfa penzijního fondu Komerční banky a člen prezidia Asociace penzijních fondů Pavla Jiráka nehrozí, že by se v Česku vyskytly podobné problémy s důchodovou reformou jako na Slovensku nebo v Maďarsku.

„Slovensko navrhlo penzijní reformu velmi agresivně, velmi optimisticky, do druhého pilíře umožnilo nasměrovat 9 procent ze sociálního pojištění, což je na Slovensku polovina z celé částky. To pochopitelně přispělo k velmi výraznému nárůstu deficitu státního rozpočtu a díky tomu se Slovensko vydalo na umírněnější cestu a upravuje výši na 4 procenta,“ vysvětluje Jirák.

Důchodová reforma zavádí takzvaný druhý pilíř důchodového připojištění. Má doplnit stávající první státní pilíř a třetí pilíř komerčního penzijního připojištění. Z prvního státního pilíře si lidé budou moci do soukromých pojišťoven převádět 3 procenta ze sociálního pojištění. Podmínkou je, že si sami přidají další 2 procentní body navíc. Vstup do druhého pilíře je dobrovolný. Lidé do 35 let mají čas se rozhodnout do doby dosažení tohoto věku, lidé nad 35 let budou mít možnost jen do poloviny příštího roku. Pokud druhý pilíř využijí, nemohou z něj již vystoupit.

V Maďarsku zase zrušením penzijní reformy řešili problémy výrazného deficitu státního rozpočtu a nutnosti hledat další zdroje peněz.

Člen prezidia Asociace penzijních fondů Jirák upozorňuje, že český systém je nastaven velice uměřeně, převést bude možné pouze 3 procentní body z celkového odvodu.

Penzijní fond ING nedávno oznámil, že odmítá do druhého pilíře vstoupit, protože to považuje za riziko. ČSSD totiž hrozí, že by po vítězství v příštích parlamentních volbách důchodovou reformu zase zrušila.

„Stávající situace i prohlášení opozice určitě nepřispívají ke zvýšení důvěry občanů v dlouhodobé spoření. Dovedu si představit, že to Penzijní fond ING vnímá jako riziko. Nicméně jsem přesvědčen, že vzhledem k demografickým změnám – a stav se bude nadále zhoršovat – je reforma nezbytná. Pokud by se sociální demokracie po příštích volbách dostala k moci, tak velmi bude zvažovat, zda druhý pilíř zrušit, či nikoliv,“ míní Pavel Jirák.

Marián Vojtek, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme