Nečas: Důchodový systém nemusí být udržitelný až do roku 2030

Premiér Petr Nečas na dnešním fóru Zlatá koruna prohlásil, že pokud vláda neudělá penzijní reformu, budou generace dnešních čtyřicátníků v důchodu trpět chudobou. Zároveň připomněl, že český důchodový systém nemusí být finančně udržitelný až do roku 2030, jak se často uvádí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas promluvil k otázkám reformy penzijního systému a jejím dopadům na pražském fóru Zlatá koruna.

Premiér Petr Nečas promluvil k otázkám reformy penzijního systému a jejím dopadům na pražském fóru Zlatá koruna. | Zdroj: ČTK

Prognóza udržitelnosti důchodového systému do roku 2030 počítala s růstem ekonomiky. Loni se ale v době recese dostal důchodový účet do deficitu a z více než 20 miliardovým schodkem bojuje i letos, což je podle premiéra Petra Nečase další důvod, proč je potřeba co nejdříve přijmout důchodovou reformu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nečas -koruna.mp3

Podle Nečase musí nová důchodová reforma zachovat princip mezigenerační soudržnosti, ale současně také zavést větší princip zásluhovosti.

Změnit by se měla především současná situace. Dnes 95 procent příjmů českých důchodců pochází pouze z průběžného důchodového systému. V roce 2050 bude stejný počet důchodců jako výdělečně činných osob a poměr zajištění dostatečně vysokého důchodu bude znemožněn.

Současně by také měla předejít tomu, aby penze fungovala jen jako nějaká chudinská dávka nebo aby se musely razantně zvyšovat odvody do sociálního systému, případně aby se prudce zvyšoval věk pro odchod do důchodu až na 70 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlatá koruna.mp3

„Jakési udržení slušných příjmů i v době, kdy si lidé už nemohou sami vydělat na živobytí je vlastně jakousi evropskou civilizační hodnotou,“ říká odborník na veřejnou a sociální politiku Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Martin Potůček.

S prodlužujícím věkem a charakterem práce roste schopnost lidí pracovat i v době, kde dřív byli jednoznačně považováni za odepsané na trhu práce.

Součástí dobrého sociálního systému je umožnit lidem i v důchodu ještě pracovat nebo si přivydělávat si a hlavně být připraven na měnící se nároky trhu práce,“ dodává Potůček.

Reformu podporuje 80 procent obyvatel

Penzijní reformu podporuje podle výzkumu společnosti Ipsos Tambor drtivá většina Čechů, přes osmdesát procent. 90 procent lidí má obavy z poklesu životní úrovně v důchodovém věku.

„Větší obavy z možného poklesu životní úrovně mají zejména ženy a lidé s nižším vzděláním,“ říká analytik společnosti Ipsos Tambor Tomáš Macků.

Podle Vladimíra Bezděka, vedoucí komise, která připravila pro vládu možné scénáře důchodové reformy došlo k velkému názorovému posunu:

„Pamatuji si dobu, je to asi deset let, kdy o nutnosti reformovat důchodový systém nebyl v populaci přesvědčen téměř nikdo a vůbec se o tom nehovořilo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

dva o reformě.mp3

Nejvíce lidí si spoří částku v rozmezí 201 až 500 korun. Představa o výši důchodu, která je pro osoby nejpřijatelnější, se uvádí zhruba mezi 14 až 16 tisíci korunami.

Změny v důchodech označuje kabinet Petra Nečase za svou prioritu. Poradní sbor vlády navrhuje snížit pojistné na sociální zabezpečení a založení individuálních důchodových účtů, které by spravovaly soukromé fondy.

75 procent respondentů výzkumu se ale obává, že je soukromé penzijní fondy mohou o peníze připravit.

„Já si myslím, že i v tomto případě se názor obyvatel může vyvíjet. Téměř každý má účet v bance, využívá stavební spoření nebo připojištění, statisíce lidí investuje do podílových fondů. I tady bych se bránil nějaké černobílé interpretaci,“ říká Bezděk.

Přesto by vláda měla poskytnout nějaké jasnější pojistky v soukromých penzijních fondech. Expertní skupina pod vedením Vladimíra Bezděka navrhovala ekonomické garance vlády za hodnotu individuálních penzijních účtů:

„Spočívá v tom, že pokud kdokoliv z občanů bude chtít mít opravdu stoprocentní garanci státu, za jeho hodnotu penzijního účtu, tak není nic jednoduššího, než říct, aby všechny jeho prostředky na účtu byly investovány pouze do dluhopisů české vlády. Každý člověk, který to využije, má stoprocentní garanci české vlády za hodnotu jeho penzijního účtu."

Naďa Bělovská, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme