Nečas: Ekotendr by mohl být rozdělen na ekologické balíčky

O dalším postupu likvidace starých ekologických zátěží se musí poradit ekonomičtí ministři. Ministr financí Miroslav Kalousek, autor mnohamiliardového ekotendru, se včera rozhodl nedoporučit vládě přijmout nabídku vítězné společnosti Marius Pedersen Engineering. Premiér Petr Nečas vzápětí prohlásil, že vláda vítěze nevybere, a projekt tím končí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vláda 12.10.2011, Petr Nečas

Vláda 12.10.2011, Petr Nečas | Foto: Filip Jandourek

„Samozřejmě, že se o tom musí poradit vláda a především ekonomičtí ministři. Byla by škoda, kdyby z nějakých politicko-prestižních důvodů byl celý diskurs debaty dán jen do dvou možností – gigantická zakázka, nebo pokračování ve stávajícím systému vypisování malých výběrových řízení na každou sanaci,“ uvedl na Rádiu Česko premiér Petr Nečas.

Vláda by se podle něj měla pokusit navrhnout i jiné metody. Jako příklad uvedl svázání sanací do několika ekologických balíčků na základě předem vládou určených kritérii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl premiér Petr Nečas. Mluvili jsme i s redaktorem týdeníku Ekonom Michalem Maříkem.

„Dovedu si představit několik kritérii. Samozřejmě jednou z podmínek by bylo, že by vždycky byla cena dopředu daná, garantovaná a nesměla by se již navyšovat cestou víceprácí. Balíčky by mohly být udělány například teritoriálně, mohly by být udělány na základě stejného druhu ekologické škody nebo na základě časové naléhavosti anebo kombinací všech těchto tří faktorů,“ řekl.

Účastník tendru, který podal nejlevnější nabídku, firma Marius Pedersen Engineering uvedla, že nebude usilovat o arbitráž. Podle jejího zástupce ale něco podobného hrozí od nabyvatelů starých zátěží, kterým faktické zamítnutí blokuje majetek. Premiér Petr Nečas se ale toho nebojí, protože sanace nekončí.

„Nikdo nemůže vyloučit, že v nějakých smlouvách, které jsou při nabytí majetku podepsány, mohou existovat některá ustanovení, která tento postup umožňují. Nicméně i toto rozhodnutí vlády neznamená, že stát se zříká své zodpovědnosti za sanaci ekologických škod a bude muset nalézt metodu, jak v ní dál pokračovat,“ uvedl premiér.

Dodal, že za likvidaci starých ekologických zátěží bude dál zodpovědné ministerstvo financí. Příprava nového řešení by podle něj měla být hotová v řádu měsíců.

Tomáš Pavlíček, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme