Nečas i guvernér centrální banky odmítají evropské ministerstvo financí

Premiér Petr Nečas avizoval, že jeho vláda návrhy na hlubší fiskální integraci evropské sedmadvacítky a na vytvoření bankovní unie nepřijme. Podle něj by poškodila českou ekonomiku. Předseda vlády ani nepředpokládá, že by se nadcházející unijní summit dopracoval k nějakým konkrétním závěrům – očekává zatím spíše diskuzi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Guvernér České národní banky Miroslav Singer šel na konferenci v Praze ještě dál. Řekl, že některé návrhy na vytvoření jednotné regulace bankovního systému v Evropské unii značně ohrožují finanční stabilitu České republiky. Domnívá se, že představují vysoké střednědobé riziko.

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy zveřejnil sedmistránkový dokument, který počítá s vytvořením jakéhosi ministerstva financí pro země eurozóny. Úřad by ve střednědobém výhledu například vydával takzvané eurobondy, tedy společné státní dluhopisy za celou eurozónu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Nečas odmítá silnější fiskální integraci Evropské unie. Podrobnosti přinesl redaktor Jaroslav Skalický

Sjednotil by také regulaci bankovního sektoru, kterou má v Česku na starosti Česká národní banka.

Evropská unie by mohla získat dalekosáhlé pravomoci, nejdůležitější by bylo takzvané právo rozpočtového veta. Evropské ministerstvo financí v Bruselu by díky němu mohlo přepisovat rozpočty zemí, které porušují dluhová a rozpočtová pravidla.

„Jakékoli oslabení národního regulátora bychom viděli jako velmi komplikovanou věc. Navíc některé kroky, které tam jsou navrhovány, mohou vést k narušení jednotného trhu v oblasti finančních služeb, což by byl velký krok zpět a mimochodem krok, který brzdí ekonomický růst,“ myslí si o návrhu Nečas.

Merkelová v předvečer summitu EU znovu odmítla vydání eurodluhopisů

Číst článek

Za návrhy na utužení rozpočtové integrace pro země eurozóny stojí podle listu Financial Times nejvyšší šéfové unie včetně José Manuela Barrosa.

Velkého odpůrce ale budou mít v osobě Angely Merkelové. Německá kancléřka se staví proti návrhům bankovní a dluhové unie a požaduje nejprve vytvoření unie politické. Řídí se při tom většinovým názorem Němců, kteří nehodlají platit dluhy ostatních, pokud nad nimi nebudou mít účinnou kontrolu.

O kontroverzních evropských dluhopisech prý Merkelová dokonce prohlásila, že dokud bude na živu, v Evropě žádné společné ručení za dluhy nebude.

Jaroslav Skalický, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme