Nečas je k návrhu bankovní unie skeptický, pro Česko by prý nebyla přínosem

Vláda je podle premiéra a šéfa ODS Petra Nečase skeptická k návrhu na zavedení takzvané bankovní unie. Tato stanovisko bude šéf státní kasy, ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 zastávat i na neformálním setkaní ministrů financí Evropské unie, které proběhne koncem týdne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská unie

Evropská unie | Foto: Free Digital Photos

„My jsme ve vazbě na bankovní unii velmi ostražití, mimo jiné i proto, že v oslabení národních regulátorů za situace, kdy tady máme velmi kvalitně fungující Českou národní banku, (bankovní unie) není něco, co bychom viděli jako přínos,“ uvedl premiér Nečas a doplnil:

„Zvláště za naší situace, kdy 95 procent bankovního trhu v naší zemi je v rukou dcer zahraničních bankovních matek.“

Nečas těmito slovy reagoval na plán na hlubokou změnu Evropské unie, který dnes představil předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Evropská unie směřuje k federalizaci, nad bankami má bdít ECB

Číst článek

Konkrétním krokem pro řešení evropské krize v rámci současných smluv má být podle Barrosa bankovní unie. Centralizovaný dohled by měla mít na starost Evropská centrální banka.

Po bankovní unii si Barroso představuje i unii fiskální, politickou a jeho konečným cílem je federalizace Evropy.

Martina Spěváčková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme