Nečas: Nárůst cen elektřiny nepřesáhne pět procent

Cena elektřiny pro domácnosti by příští rok neměla stoupnout o víc než o pět procent. Prohlásil to dnes premiér Petr Nečas. Vláda může podle něj toto číslo garantovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas (ODS)

Premiér Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

„My jsme schopni garantovat nárůst cen pro domácnosti zhruba o pět procent. U podnikatelského sektoru by to mělo být mezi sedmi a osmi procenty. Je to dlouhodobé řešení, které vyžaduje zapojení všech tří nástrojů – srážkové daně, poplatek za vynětí z půdního zemědělského fondu a od roku 2013 nasazení emisních povolenek,“ řekl Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Petr Nečas o cenách elektřiny

Regulace cen elektřiny prodejem emisních povolenek už pro příští rok není podle předsedy vlády možná. Nečas se tak postavil proti návrhu ministra financí Miroslava Kalouska, který chce zvýšení cen elektřiny kompenzovat prodejem těch emisních povolenek, které stát energetickým firmám zákonem pro roky 2013 až 2020 daroval.

Podle zákona z loňského roku měly energetické společnosti ušetřené peníze za povolenky investovat do modernizace svých technologií. I v současné době jsou povolenky na znečištění zadarmo a pokud je firmy nepotřebují, mohou je prodat či použít v dalších letech. Například ČEZ dostal podle ekologů za roky 2008 a 2009 pro svá zařízení povolenky v hodnotě zhruba 2,9 miliardy korun.

Igor Maňour, Veronika Malá, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme