Nečas: Penzisté budou i po reformě dostávat peníze hlavně ze státního důchodu

Čeští penzisté jsou z 95 procent závislí na příjmech od státu. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je to nejvíc v celé EU včetně nových členských zemí. Důchodovou reformu řešilo i dnešní fórum Zlaté koruny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

důchodci (ilustrační foto)

důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

I po důchodové reformě budou penzisté dostávat peníze hlavně ze státního důchodu. Ale závislost na něm se přece jen o něco sníží. Podle Nečase stát do budoucna reformou penzí ušetří až 80 miliard korun ročně.

Schodek důchodového účtu je teď 45 miliard korun a stále roste, protože výdaje na důchod převyšují příjmy o více než 20 procent. Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) upozornila, že nynější penzijní systém už se blíží hranici, kdy ještě může fungovat. Z toho vyplývá, že nastane situace, kdy se důchody z něj budou snižovat a lidé si je budou muset doplnit vlastními úsporami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace z dnešního fóra Zlatá koruna prostředkoval Jaroslav Skalický z ekonomické redakce

Problémy důchodového systému vyplývají mimo jiné z toho, že česká populace stárne. Podle statistik nyní připadají na jednoho důchodce téměř dva ekonomicky aktivní lidé. V polovině století se tento poměr změní na jedna ku jedné.

Starobní důchod dostávalo na konci letošního září zhruba jeden a tři čtvrtě milionu lidí. Průměrně to bylo necelých 12 000 korun, průměrná důchodkyně 9800 korun. Když se k tomu přidají invalidní a pozůstalostní penze, tak Česká správa sociálního zabezpečení eviduje 2 miliony 860 tisíc lidí.

Příští rok vláda odstartuje daňovou reformu. Zatím se ukazuje, že zájem lidí zapojit se to takzvaného druhého pilíře je menší, než vláda čekala. Přiznal to i premiér. Zdůvodnil to "masivní negativní kampani". Reformu totiž kritizuje opozice, odbory i někteří experti. ČSSD navíc oznámila, že když bude ve vládě, druhý pilíř zruší.

Druhý důchodový pilíř spočívá v tom, že lidé budou moci přesměrovat tři procentní body z odvodů do vlastního spoření u fondů, přidat k nim budou muset částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Systém se ale vyplatí spíš mladým lidem s vyššími příjmy.

Názory české veřejnosti na aspekty důchodové reformy | Foto: ČTK

Jaroslav Skalický, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme