Nečas: Případné zastavení plateb z EU by zvýšilo deficit až na šest procent

Kdyby Evropská unie zastavila Česku kvůli problémům s čerpáním evropských fondů všechny platby, schodek českého státního rozpočtu by vyskočil až na šest procent HDP. Ve státní pokladně by totiž chybělo kolem 100 miliard korun. Upozornil na to premiér Petr Nečas po schůzce s šéfem Evropské komise Josém Barrosem. Podle ministra financí Miroslava Kalouska jde ale o čistě hypotetický vývoj. Vláda chce deficit držet pod třemi procenty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas s  předsedou Evropské komise Josém Barrosem

Premiér Petr Nečas s předsedou Evropské komise Josém Barrosem | Zdroj: ČTK

Problémy s čerpáním fondů zjistily jak české, tak unijní kontroly. Obě strany už se dohodly na plánu, jak nedostatky odstranit; týkají se hlavně správy a kontroly toku peněz. Nicméně než se tak stane, nemohou proběhnout žádné platby peněz pro české programy.

Sám Jose Barroso řekl, že je přesvědčený o tom, že se potíže s fondy překonají. Takže není nic ztraceno. O tom, jak to nakonec s penězi určenými ve fondech EU pro Česko bude, by mělo být jasněji do konce července.

Česko musí zaslat do Bruselu informace o auditech, které pak ještě prověří evropští experti. Pak by komise měla říct, k jakému závěru dospěli.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu jsme ve Stalo se dnes mluvili s ekonomem Poštovní spořitelny Janem Burešem

Brusel upozornil hlavně na problémy v operačním programu Vzdělání pro konkurenceschopnost, který by měl ČR přinést přes 50 miliard korun. Reálně ale hrozí, že o značnou část by naše země mohla přijít, protože unie pozastavila kvůli potížím, které se týkají auditního a kontrolního systému, zpětné proplácení peněz.

To by v důsledku znamenalo to, že by peníze šly z českého rozpočtu, a negativně tak ovlivnily rozpočtový schodek.

Platby stojí i u dalších fondů. Navíc ale není úplně jisté, jestli by vlastně zastavení čerpání peněz z evropských fondů českému rozpočtu uškodilo, nebo pomohlo. Použití peněz z evropských fondů totiž vyžaduje spolufinancování, a zatěžuje tak české veřejné finance.

Ekonom David Marek z Patria Finance například tvrdí, že právě třeba Řecko je zemí, kde evropské peníze zničily motivaci k normálnímu podnikání a práci.

Premiérův odhad, že by v případě zastavení všech unijních plateb ve státní kase chybělo kolem 100 miliard korun, považuje ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš za poměrně realistický.

„Ta částka je poměrně realistická, protože přece jenom ty projekty, které má ministerstvo financí již schválené a které nějakým způsobem běží a jsou financované z evropských peněz, dosahují 580 miliard korun. 340 miliard korun z toho už ministerstvo samo proplatilo a peníze z Bruselu, které zatím přišly, dosahují pouze 140 miliard korun.“

„To znamená, že tam je nějaký potenciál pro až 200miliardový výpadek v platbách, pokud by už z Bruselu nic nepřišlo. Ten odhad na letošní rok, že by v pesimistickém scénáři mohlo chybět až 100 miliard korun, tedy považuji za poměrně realistický,“ uvedl Jan Bureš ve Stalo se dnes.

Jaroslav Skalický, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme