Nečas věří, že Česko nebude mít důvod vetovat chystanou bankovní unii

Česko by nemuselo na nadcházejícím summitu v Bruselu vetovat vznik jednotného bankovního dohledu. Podle premiéra Petra Nečase dostalo Česko zatím dostatečné záruky pro stabilitu tuzemských bank. Kabinet už dřív vyjádřil obavy, aby vznik bankovní unie nevedl k přeměně českých bank na pouhé pobočky jejich zahraničních vlastníků. Nečas tvrdí, že o vetu rozhodne až podle konečné dohody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas přichází na jednání evropských lídrů o rozpočtu EU

Premiér Petr Nečas přichází na jednání evropských lídrů o rozpočtu EU | Zdroj: Reuters

„My nadále máme dvě výhrady k jednotnému mechanismu dohledu. Jednání se pozitivně posunula k tomu, aby byl náležitým způsobem upraven text směrnice o jednotném bankovním dohledu, která se samozřejmě netýká problému dceřiných společností a poboček zahraničních bank,“ uvedl Nečas.

„Nicméně se od minulého týdne snažíme dojednat, aby tam došlo k určitým politickým krokům, které nám umožní nakonec pro tuto směrnici hlasovat,“ připustil premiér.

Česko má politickou záruku pro stabilitu bank. Právní zatím dostat nemůže

Číst článek

Poslední jednání mezi zeměmi Evropské unie o jednotném bankovním dohledu Nečas hodnotí pozitivně. Česko se ale podle něj rozhodne, zda možnost použít veto stáhne, až podle definitivní dohody a postoji Evropské komise.

„Jednání se posouvají pozitivním způsobem díky vysoké aktivitě našich vyjednavačů. Přesto musíme počkat na výsledné znění a také na postoj Komise. Potom teprve budeme moci rozhodnout, zda hrozbu vetem stáhneme. Já pevně doufám, že pokud stávající vývoj jednání poběží tak, jak zatím běží, tak bychom právo veta nemuseli použít. Nicméně musíme vyčkat na výsledné znění,“ upozorňuje Nečas.

Martina Spěváčková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme