Nečas: Vláda nebude prolamovat limity těžby hnědého uhlí

Vláda nebude usilovat o prolomení těžebních limitů. Prohlásil to dnes premiér Petr Nečas. Obyvatelé některých měst a obcí v Ústeckém kraji se toho ale obávají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ODS a premiér Petr Nečas na ideové konferenci ODS

Předseda ODS a premiér Petr Nečas na ideové konferenci ODS | Zdroj: ČTK

Nečas upozornil, že zaručit se může jen za období, kdy je jeho vláda u moci. Dodal ale, že to neznamená, že mají těžební společnosti k zásobám uhlí zcela uzavřené dveře:

„Neprolomení limitů je součástí koaliční smlouvy a vládního programového prohlášení a občanští demokraté ctí tuto uzavřenou dohodu. To znamená, nebudeme podporovat prolomení limitů.“

„Na druhé straně je třeba říci, že tady je nezbytné dát možnost pro jednání těžebních společností a majitelů nemovitostí. Pokud tam dojde k seriozní dohodě bez hrozby vyvlastnění, tak nevidíme důvod, proč by tato legitimní, svobodná dohoda nemohla být uzavřena,“ uvedl Nečas.

Zanedlouho bude kabinet rozhodovat, jestli se přikloní k energetické koncepci, která s uhlím za limity počítá. Zároveň je Nečas ochotný jednat i o nápadu poslance Milana Šťovíčka, který chce, aby stát neprodával těžařům uhlí tak lacino.

Milan Kopp, Dagmar Cestrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme