Nečas: Zákoník obsahuje desítky bodů, která vyžadují novelizaci

Ministerstvo práce a sociálních věcí usiluje o odložení platnosti nového zákoníku práce. Norma má začít platit 1. ledna příštího roku, podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase je ale zapotřebí její účinnost alespoň o rok posunout, protože obsahuje desítky bodů, které jsou v rozporu s ostatními zákony i s ústavou. Zaměstnavatelé tento krok vítají, odbory s tím naopak ostře nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas, Mirek Topolánek

Petr Nečas, Mirek Topolánek | Zdroj: ČTK

"Analýzy prováděné ministerstvem práce a sociálních věcí ukazují, že v tuto chvíli je nezbytné provést novelu nejméně 60 bodů stávajícího zákoníku práce a s tím související novely dalších 14 zákonů. Vedle toho se ukazuje, že ve čtyřech až pěti okruzích může být nový zákoník v rozporu s ústavou," uvedl Nečas.

Ministerstvo práce a sociálních věcí předalo analýzu zákoníku práce Legislativní radě vlády, podle jejíhož doporučení se zachová. Odpověď očekává do dvou týdnů. Poté chce podle Nečase začít vyjednávat o změnách v normě se zástupci tripartity, tedy zaměstnavatelů a odborů.

Nečas zdůraznil, že nejde o politický konflikt, ale odstranění konkrétních legislativních chyb. Tato pochybení podle jeho slov často vznikla následkem "legislativního kutilství" při chaotickém projednávání zákona ve druhém a třetím čtení ve sněmovně. V průběhu příštího roku by měla být zpracována komplexní novela zákoníku, která by řešila tyto legislativní rozpory s ostatními zákony a Ústavou České republiky, dodal.

Odbory již dříve uvedly, že jsou připraveny zabránit změně či zrušení pracovního kodexu všemi svými prostředky. Odborový svaz KOVO hrozil důraznými protesty. Pokud by pracovní kodex nezačal platit v lednu 2007, jsou prý odboráři připraveni vyjít do ulic a demonstrovat před sněmovnou. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch považuje snahu ministerstva o odložení za výsledek silné podnikatelské lobby.

"ODS proti zákoníku tvrdě vystupovala, samozřejmě teď hledá nějaký zástupní problém, aby to mohla před veřejností odůvodnit. Je mi jasné, že podnikatelé na ně vytvořili tlak. Mám obavy, aby v tom nebyla prachobyčejná korupce, protože strany a zejména ODS vede velkou kampaň před volbami, a na to je třeba hodně peněz. Samozřejmě, že jim to financují z velké části podnikatelé," tvrdí Štěch.

Podnikatelé odložení normy vítají. Hospodářská komora v úterý prostřednictvím 23 senátorů podala k Ústavnímu soudu stížnost na ta ustanovení nového zákoníku práce, která považuje za protiústavní. Jde o návrhy, jež dávají odborovým organizacím právo zasahovat do řízení firem. Stížnost podpořilo i Sdružení podnikatelů a živnostníků. Odložení platnosti zákoníku práce o rok nebo o dva roky požadoval i Svaz průmyslu a dopravy.

Zákoník prosadila těsně před volbami ČSSD s komunisty, ODS je od začátku proti. Soudí, že předloha snižuje konkurenceschopnost firem, zvyšuje náklady zaměstnavatelů, a v důsledku tak poškodí lidi, kteří práci marně shánějí. Naopak zastánci tvrdí, že jde o moderní předpis, který umožňuje větší smluvní volnost, ale zároveň zachovává nezbytnou úroveň ochrany zaměstnanců.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme