Nečasův kabinet schválil novelu zákona o zaměstnanosti. Zpřísňuje výplaty podpor

Pravidla pro vyplácení podpor v nezaměstnanosti by se měla změnit. Novelu příslušného zákona schválila vláda a míří do sněmovny. Kdo bude chtít podporu získat, měl by odpracovat alespoň polovinu doby z posledních dvou let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce. Ilustrační foto.

Úřad práce. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Z evidence úřadu práce by mohl být vyřazený i ten, kdo bez závažného důvodu odmítne veřejně prospěšné práce nebo veřejnou službu. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka by také měla stoupnout pokuta za práci načerno. Z deseti na sto tisíc korun.

„To je fenomén, který ubírá prostředky všem občanům České republiky. Za ty, kteří nepřispívají do daňového sociálního zdravotního systému, musí příspěvky zaplatit někdo jiný. Respektive na druhé straně o to méně prostředků v těchto systémech je,“ uvedl ministr.

„Tedy je to změna legislativy ve smyslu vymezení nelegální práce a zvýšení postihu a zvýšení možností odhalování nelegální práce,“ dodal.

Novela zákona o zaměstnanosti patří do první části reformních zákonů z dílny ministra práce a sociálních věcí, které dnes schválila vláda. Dále jsou tam novela zákona o poskytování dávek handicapovaným a novela, která mění normy o pomoci v hmotné nouzi, o sociálních službách a o státní sociální podpoře.

Václava Marešová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme