Nechceme navyšovat rozpočet unie, zní ze zemí EU

Mezi členskými státy evropské sedmadvacítky se zvedla vlna kritiky navyšování unijního rozpočtu. Evropská komise navrhla na příští rok jeho zvýšení o téměř 5 procent. Podle některých zemí to je naprosto nerealistické.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Boj navyšování unijního rozpočtu už vyhlásily Velká Británie a Nizozemsko. Šéf nizozemské státní pokladny Jan Kees de Jager prohlásil, že návrh Komise zvýšit výdaje v rozpočtu o 4,9 procenta je v nepoměru s úspornými opatřeními, která musejí členské země přijímat.

„Jak máme našim občanům vysvětlit, že si musejí utahovat opasky, když evropský rozpočet jednoduše roste," ptal se nizozemský ministr. Jeho britský kolega George Osborne označil komisní návrh zvýšení rozpočtu za „naprosto nepřijatelný".

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Laurent Wauquiez řekl, že je nepochopitelné, že v době, kdy státy vyvíjejí nevídané úsilí k omezení rozpočtů, nedělá Evropská komise to samé. Za reálné maximální navýšení rozpočtu považuje stejně jako letos necelá 3 procenta.

Zrada poplatníka

Britský premiér David Cameron prohlásil, že EU nesmí být imunní vůči utahování opasků v době, kdy vlády členských zemí snižují veřejné výdaje. Návrh Evropské komise by podle něj stál Británii dodatečných 682 milionů liber. To je v přepočtu 400 liber na každou domácnost.

List Daily Mail poznamenává, že evropská komise vyžaduje zvýšení rozpočtu navzdory skutečnosti, že vynakládá miliony na bizarní projekty jako je hydroterapie pro psy. Podle autora redakčního článku by jakékoli zvýšení britského příspěvku do pokladny unie bylo zradou poplatníka.

Pavel Novák, Igor Maňour, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme