Nedostatek praxe přestává být u absolventů škol handicapem

Přes sto tisíc středoškoláků a učňů v těchto dnech skládá maturitní zkoušky. Studium končí i vysokoškoláci. Jaká pracovní místa se jim nabízejí?

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maturita

maturita | Foto: Gymnázium Nad Alejí

Podle analýzy inzerce a poptávky personálních agentur firmy nejčastěji hledají manažery, obchodní zástupce a účetní. Helena Úlovcová z Národního ústavu odborného vzdělávání k tomu dodává, že praxe už není tak důležitá.

"Padá mýtus, že by absolventi byli vyloženě handicapovaní tím, že nemají praxi. Oni u nich naopak zase oceňují značnou flexibilitu a adaptibilitu, i to, že si je nějakým způsobem dokáží přizpůsobit té pozici, kterou potřebují."

Ve čtvrtině sledovaných inzerátů byl také požadavek na znalost cizího jazyka. Ve třetině případů firmy požadovaly ovládání počítače, což jsou další výhody, kterými absolventi vynahrazují nedostatek praxe.

Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme